Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

HANDLOVÁ: Dlhoočakávaná rekonštrukcia námestia sa môže začať

Na snímke pohľad na pamätník handlovských baníkov. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Radnica vo štvrtok (18.6.) podpísala s dodávateľom prác - združením spoločností TuCon, a.s., Žilina a Combin, s.r.o., Banská Štiavnica zmluvu o dielo, ktorá dnes nadobúda účinnosť.

Handlová 19. júna (TASR) - Rekonštrukcia centrálnej mestskej zóny v Handlovej - Námestia baníkov, ktorú sprevádzal viac ako osemmesačný proces verejného obstarávania, sa môže začať. Radnica vo štvrtok (18.6.) podpísala s dodávateľom prác - združením spoločností TuCon, a.s., Žilina a Combin, s.r.o., Banská Štiavnica zmluvu o dielo, ktorá dnes nadobúda účinnosť. Uspela aj so žiadosťou o predĺženie termínu ukončenia stavby do konca októbra. Informovala o tom referentka komunikácie a marketingu Mestského úradu (MsÚ) v Handlovej Viktória Moravčíková Timurová.

"Na projekt rekonštrukcie Centrálnej mestskej zóny budú použité prostriedky z Regionálneho operačného programu (ROP) vo výške 95 % a vlastných zdrojov mesta vo výške 5 %. Celková vysúťažená suma predstavuje 2.192.014,10 eura," uviedla Moravčíková Timurová.

Podľa pôvodného zámeru mali byť práce ukončené už 30. júna, súťaž na dodávateľa prác, ktorú pre mesto zabezpečoval externý dodávateľ, však trvala osem mesiacov. Uchádzači sa totiž odvolávali a v druhom kole museli vysvetľovať neprimerane nízke ceny. Po procese súťaže ešte nasledovala kontrola obstarávania. Mesto preto požiadalo riadiaci orgán pre ROP - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o predĺženie termínu ukončenia prác do 31. októbra. "V prípade, ak prijímateľ nezrealizuje aktivity do stanoveného termínu, dofinancuje projekt z vlastných zdrojov, respektíve vráti poskytnutý nenávratný finančný príspevok a berie na seba riziko vyplývajúce z nedodržania záväzného harmonogramu," ozrejmil pre TASR hovorca ministerstva Peter Hajnala.

Moravčíková Timurová avizovala, že radnica dnes odovzdá zhotoviteľom stavenisko, zároveň rokuje aj s dopravnou políciou. "Projekt dočasného dopravného značenia by mal byť ukončený a odovzdaný do 30. júna," doplnila.

Zámerom mesta je revitalizovať Námestie baníkov a verejné plochy tak, aby sa občanom Handlovej a jej návštevníkom vytvoril dostatok príležitostí na stretávanie sa, nakupovanie a aktívny oddych. V rámci plánovaného projektu majú vzniknúť na námestí aj rôzne menšie novostavby ako mestský mobiliár, detské ihrisko či kamenná kronika mesta. Taktiež bude nanovo vybudované pódium, upraví sa pietny priestor - Pamätník SNP, nanovo urobená bude aj tamojšia kaplnka. Rekonštrukcia počíta aj s kompletnou výmenou rozvodov elektrickej energie.

Spolu s rekonštrukciou handlovskej centrálnej mestskej zóny sa bude realizovať aj projekt Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s., Banská Bystrica. "Na námestí sa bude rekonštruovať kanalizácia – vodovodné rozvody a vodovody. Projekt bude v réžii vodárov, ktorí do neho zainvestujú 300.000 eur," dodala Moravčíková Timurová.