Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Hruška ružová je priebežne druhá v ankete Strom roka 2015

Ilustračné foto. Foto: http://zahori.sk/

Podľa aktuálneho stavu hlasovania zatiaľ vedie 250-ročný platan zo Stupavy.

Bošáca 23. augusta (TASR) – Dvestoročná hruška ružová v obci Bošáca v okrese Nové Mesto nad Váhom je v priebežnom poradí na druhom mieste v tohtoročnej ankete nadácie Ekopolis Strom roka. Do konca septembra môže verejnosť hlasovať za jedného z dvanástich finalistov ankety a zvýšiť tak jeho šance na ošetrenie.

Poslaním ankety je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Hlavným partnerom ankety je Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Ako TASR informoval programový manažér nadácie Ekopolis Milan Hronec, podľa aktuálneho stavu hlasovania zatiaľ vedie 250-ročný platan zo Stupavy. Druhá v poradí je hruška z Bošáce a tretie miesto patrí dubu z obce Tomášikovo. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začalo 9. júla na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra. Hlasovať za svoj strom môže každý prostredníctvom SMS správy, hlasovacieho lístka, poštou, na webovej stránke nadácie Ekopolis a na Facebooku.

"V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2015 a postúpi do medzinárodnej ankety Európsky strom roka. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 200 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 200 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia," priblížil Hronec.

O prestížne ocenenie Strom roka sa tento rok uchádzajú okrem hrušky z Bošáce aj lipa malolistá z Uhrovca, jabloň domáca z Hriňovej, jelša lepkavá zo Slatinky, jaseň štíhly z Liptovských Revúc, lipa malolistá z Dolného Dubového, brest horský z Bešeňovej, pagaštan konský zo Smižian, lipa veľkolistá z Malatinej, brest hrabolistý zo Sniny, platan západný zo Stupavy a dub letný z Tomášikova.