Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Trenčiansky kraj

Slovensko trápia silný vietor, nízke teploty, snehové záveje a lavíny

Cesta I/70 medzi Kraľovanmi a Párnicou v okrese Dolný Kubín je úplne neprejazdná, v úseku padli dve lavíny na železničnú trať aj vozovku. Polícia odkláňa všetku dopravu smerom na Ružomberok. Na snímke odpratávanie snehu z cestnej komunikácie po páde lavíny v Kraľovanoch 4. januára 2017. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Cesta medzi Kraľovanmi a Párnicou je opäť neprejazdná, po dvoch lavínach ju zasypal ďalší sneh. Aká je u vás situácia s počasím? Pošlite nám fotku na teraz@tasr.sk. SPRÁVU PRIEBEŽNE AKTUALIZUJEME.

Trenčín 4. januára (TASR) – Meteorológovia varujú pred tvorbou snehových jazykov a závejov takmer na celom Slovensku. Výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) platí pre všetky okresy s výnimkou bratislavského a trebišovského regiónu.

SHMÚ okrem toho varuje pre vetrom na západe, severe a juhovýchode krajiny. Najsilnejší vietor sa očakáva na hrebeňoch Tatier, kde môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 32 až 36 metrov za sekundu (115 - 130 km/h).



Pre okres Čadca platí aj naďalej hydrologická výstraha pre hrozbu ľadových povodní.

Výstraha SHMÚ
Foto: Výstraha SHMÚ


Cesta medzi Kraľovanmi a Párnicou je opäť neprejazdná, zasypal ju ďalší sneh



Cesta I/70 medzi Kraľovanmi a Párnicou je opäť neprejazdná. Znovu sa na ňu zosunul sneh. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline.

"V danom úseku je niekoľko skrížených kamiónov. Poveternostná situácia je skutočne nepriaznivá, husto sneží a fúka silný vietor. Vodičov v Žilinskom kraji a najmä v horských oblastiach dnes vyzývame, aby prispôsobili svoju jazdu stavu a povahe vozovky," povedala hovorkyňa KR PZ v Žiline Jana Balogová.



Rovnaké problémy spôsobila ďalšia mohutná lavína aj na železničnej trati, ktorá bola v úseku od 13.30 h takmer hodinu úplne neprejazdná. "Na odstránenie lavíny sme opäť nasadili rušeň s pluhom a dve desiatky zamestnancov, ktorí sú v nepretržitej pohotovosti," skonštatovala Ivana Popluhárová, zástupkyňa riaditeľky Odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Vzhľadom na charakter počasia takmer na celom území Slovenska nie je podľa ŽSR vylúčené, že sa lavíny v danej lokalite nevyskytnú aj v priebehu popoludnia a noci.

Úsek medzi Kraľovanmi a Párnicou bol dnes úplne ochromený. Dve lavíny padli na železničnú trať aj na vozovku. Polícia odkláňala všetku dopravu smerom na Ružomberok. Po niekoľkých hodinách sa úsek podarilo sprejazdniť, v čase obeda však vozovku opäť zasypal sneh.

Sneženie vážnejšie problémy zatiaľ na stredoslovenských cestách nespôsobuje



Husté sneženie zatiaľ vážnejšie problémy na cestách okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica nespôsobuje. Podľa informácií z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest, závod Žiar nad Hronom sú všetky cesty v týchto lokalitách zjazdné a nie sú hlásené žiadne problémy.

Na snímke muž odhŕňa sneh pred svojím domom počas hustého sneženia v obci Valaská 4. januára 2017.
Foto: TASR - Branislav Račko


Ako sa uvádza na stránke Slovenskej správy ciest (SSC), na cestách III. triedy v obvode Banská Štiavnica je utlačený alebo kašovitý sneh o hrúbke dva centimetre. Na cestách v okolí Kremnice je utlačený sneh o hrúbke štyri až päť centimetrov. Utlačený sneh o hrúbke dva centimetre je na horskom priechode Veľké Pole. Na rýchlostnej komunikácii R1 v úseku Žarnovica - Hronský Beňadik je podľa SSC kašovitý sneh o hrúbke dva centimetre.

Cesta zo Štrby do Šuňavy je uzatvorená, v okrese Poprad je prvý situačný stupeň



Cesta v smere z obce Štrba do Šuňavy v okrese Poprad je z dôvodu silného vetra, sneženia a tvorby snehových závejov uzatvorená. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla TASR informoval, že od 11.00 h je vyhlásený prvý situačný stupeň pre okresy Poprad a Kežmarok.

"Aktuálne pretrvávajú snehové zrážky, fúka silný vietor od 50 do 100 km/h, na cestách sa nachádza od dvoch do desiatich centimetrov čerstvého snehu," uviedol Barilla. Na mnohých úsekoch ciest sa nachádza do päť centimetrov utlačeného a kašovitého snehu, v dôsledku silného vetra sa tvoria snehové jazyky a záveje. "V teréne sa nachádza 20 sypačov, šesť nakladačov a štyri traktory," doplnil.

Na snímke husté sneženie v banskobystrickej mestskej časti Radvaň 4. januára 2017.
Foto: TASR - Branislav Račko


Podľa jeho slov sú najviac postihnuté cesty pri Tatranskej Štrbe, v Poprade smerom na Kvetnicu a Starý Smokovec, od Podbanského v smere do Starého Smokovca, v okolí Mengusoviec, Lučivnej, Mlynice, Spišskej Teplice a v okrese Kežmarok pri Slovenskej Vsi, Lendaku a Veľkej Lomnici. "Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam," doplnil Barilla.

Podľa Slovenskej správy ciest silné sneženie s dohľadnosťou do 50 m je v obci Pusté Pole v okrese Stará Ľubovňa. Dohľadnosť do 100 m je v obciach Haligovce v okrese Stará Ľubovňa, v meste Spišská Stará Ves, v Popradskom okrese najmä pri obciach Batizovce a Štrba.

Cesta medzi Bytčou a Makovom je pre nebezpečne naklonené stromy uzavretá



Žilinskí policajti uzavreli dnes cestu I/10 medzi Bytčou a Makovom. Dôvodom je odstraňovanie nebezpečne naklonených stromov. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Dopravná situácia v Žiline, primestská časť Považský Chlmec. Foto poslal 4. januára 2017 čitateľ Lukáš.
Foto: teraz.sk


Cesta by mala byť podľa operačného strediska uzavretá približne hodinu. Na mieste sa nachádzajú policajné hliadky, ktoré odkláňajú dopravu mimo tohto úseku. Polícia žiada vodičov o rešpektovanie pokynov.

Donovaly pre sneženie uzatvorili pre kamióny nad 10 m



Pre sneženie uzatvorili pre kamióny nad 10 metrov dĺžky horský priechod Donovaly. Informuje o tom internetová stránka Slovenskej správy ciest (SSC).

V dôsledku silného nárazového vetra sa na cestách v okresoch Brezno tvoria snehové jazyky a záveje. Na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá v okrese Brezno je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu.



SSC upozorňuje, že pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko výskytu námrazy a poľadovice.

Ako sa na stránke ďalej uvádza, v Banskobystrickom kraji, na ceste II/526 hranice okresov Detva/Poltár - Kokava nad Rimavicou sa na vozovke miestami nachádza zľadovatený sneh do jedného centimetra. Vplyvom počasia a poveternostných podmienok sneh naviaty na vozovky namŕza.

Čertovicu opäť pre nákladné vozidlá uzatvorili



Pre sneh na vozovke opäť uzatvorili pre všetku nákladnú dopravu horský priechod Čertovica. Kamióny nad desať metrov už od rána nemôžu ani na horský priechod Donovaly. Informujú o tom internetová stránka Slovenskej správy ciest (SSC) a Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Horský priechod Čertovica je neprejazdný pre nákladnú dopravu nad 10 metrov. Na snímke dopravná situácia počas hustého sneženia 4. januára 2017.
Foto: TASR - Branislav Račko


Ako sa píše na stránke SSC, na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá v okrese Brezno je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu. SSC upozorňuje, že pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko výskytu námrazy a poľadovice.

Cesty v Nitre a okolí sú zjazdné, situáciu by mohol skomplikovať mráz



ituácia na cestách v Nitre a okolí je stabilizovaná a aj napriek hustému rannému sneženiu sú všetky dôležité komunikácie zjazdné. Podľa slov Ľubora Andrášika z Regionálnej správy a údržby ciest v Nitre majú cestári situáciu pod kontrolou a momentálne sa už na hlavných ťahoch čistia stredové pásy vozoviek.

Katka z Nitry poslala záber z nitrianskeho sídliska Klokočina, kde v stredu 4. januára intenzívne sneží, no cesty sú upravené a odhrnuté.
Foto: teraz.sk


V Nitre začalo snežiť o tretej hodine ráno a v priebehu niekoľkých hodín v meste a okolí napadlo približne desať až 15 centimetrov snehu. „Momentálne sa snažíme čo najviac dočistiť cesty, pretože majú prísť mrazy a nechceme, aby nám zvyšky snehu zamrzli na vozovkách. V teréne momentálne pracuje 15 našich mechanizmov a desať strojov od dodávateľských firiem,“ uviedol Andrášik.

Cesty v okresoch Komárno, Levice a Nové Zámky sú zasnežené, ale zjazdné



Takmer všetky úseky hlavných ciest v okresoch Komárno, Levice a Nové Zámky sú pokryté vrstvou kašovitého či utlačeného snehu o hrúbke jeden až dva centimetre. Informáciu priniesol web Zjazdnost.sk, podľa ktorého sú cesty zjazdné, no je nutné, aby mali vozidlá zimné pneumatiky.

V okolí Štúrova je vozovka mokrá, pričom aj tu platí upozornenie nutnosti zimných pneumatík. Na viacerých miestach okresov nasnežilo aj 15 centimetrov snehu a podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa dnes očakáva miestami sneženie alebo snehové prehánky, na juhozápade prechodne aj dážď so snehom.

SHMÚ takisto upozorňuje na možnú tvorbu snehových jazykov a závejov. Najvyššia denná teplota mínus dva až plus dva stupne Celzia, na juhozápade miestami okolo plus štyroch stupňov Celzia, prevažne západný vietor päť až 12 metrov za sekundu (20 až 45 kilometrov za hodinu), v nárazoch ojedinele do 22 metrov za sekundu (80 kilometrov za hodinu).

Predpoveď počasia na štvrtok (5. 1.) v uvedených okresoch prognózuje nižšie teploty, pričom SHMÚ upozorňuje na možnosť zľadovatenia vozoviek.

Sneženie komplikuje dopravu na hornej Nitre, kamióny odstavujú



Husté sneženie zapríčinilo viacero dopravných obmedzení na cestách na území hornej Nitry. Platia najmä pre nákladné autá, ktoré polícia odstavuje.

Kamióny neprejdú od 10.00 h cez cestu pri Vyšehradnom, časti obce Nitrianske Pravno (okres Prievidza) smerom na Martin. Pri salaši je ich tam odstavených viacero, pričom policajná hliadka ďalšie zastavuje priamo v Nitrianskom Pravne.

Záber na sneženie v Nitrianskom Hrádku poslal 4. januára 2017 čitateľ Branislav.
Foto: teraz.sk


Nákladné vozidlá polícia nepúšťa vyše hodiny ani cez cestu I/9 medzi Novákmi a Dolnými Vestenicami v Prievidzskom okrese. Hrozí totiž, že zablokujú spomínaný úsek. Dopravu tam riadia policajti, ktorí touto cestou vyzývajú vodičov, aby prispôsobili rýchlosť jazdy stavu a povahe vozovky.

Snehovú kalamitu sa snažia odstraňovať aj v Bánovciach nad Bebravou. Spoločnosť Tedos zabezpečuje odhŕňanie snehu prednostne na hlavných cestných ťahoch mestom, popritom jazdia stroje aj v ostatných lokalitách. Firma má k dispozícii tri traktorové zhŕňače a posýpač.

TASR o dopravnej situácii informovali Operačné stredisko Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prievidzi a hovorca mesta Bánovce nad Bebravou Miroslav Schlesinger.

Cesty v Žilinskom kraji sú zjazdné, väčšie problémy sú len na Orave



Cesty a horské priechody v Žilinskom kraji sú aj napriek snehovým prehánkam zjazdné. Generálny riaditeľ Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) Dezider Szabó pre TASR uviedol, že problémy sa vyskytli zatiaľ len na Orave.

"Jediný výraznejší problém je v súčasnosti na ceste I/70 v obci Kraľovany, kde spadla na cestu lavína. Máme tam stroje a momentálne sneh odpratávame. Okrem toho sú všetky cesty aj horské priechody zjazdné bez obmedzení, treba však jazdiť veľmi opatrne," skonštatoval.

Ako ďalej uviedol, na Orave, Liptove, Turci a v okolí Žiliny vyhlásili v dôsledku pretrvávania veľkých snehových zrážok prvý kalamitný stupeň. "Vzniknuté problémy operatívne riešime, v teréne máme všetku dostupnú techniku," dodal Szabó.

Pre husté sneženie sú v Trenčianskom kraji neprejazdné niektoré cesty



Husté sneženie v Trenčianskom samosprávnom kraji spôsobuje komplikácie v doprave. Na diaľnici D1 je rýchlosť znížená na 80 kilometrov za hodinu.



Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne sú na ceste I/9 medzi Trenčínom a Bánovcami nad Bebravou pri motoreste Radar skrížené kamióny z oboch strán, cesta je neprejazdná.

Zasnežená ulica na trenčianskom sídlisku Noviny od čitateľa Mateja, 4. januára 2017.
Foto: teraz.sk


Skrížený kamión obmedzuje dopravu na rovnakej ceste aj nad obcou Hradište. Cesta je v jednom smere prejazdná, pre vozidlá nad 12 ton je obchádzka vedená cez Partizánske. Pre kamióny je neprejazdný aj horský priechod Homôlka, pri obci Horná Poruba tam je skrížený autobus.

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, miestami sa tvoria snehové jazyky a záveje



Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, vozovky sú prevažné vlhké až mokré, na niektorých úsekoch ciest sa nachádza kašovitý sneh do dvoch centimetrov. Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja uviedol, že v dôsledku silného vetra sa v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča, Stará Ľubovňa a Humenné tvoria snehové jazyky a záveje.



V okrese Stará Ľubovňa a Kežmarok fúka nárazový vietor, miestami sa vyskytuje silné sneženie a najmä v okrese Stará Ľubovňa je aj znížená viditeľnosť. Na cestách tretej triedy sa vo vyšších polohách nachádza miestami vrstva utlačeného snehu do štyroch centimetrov. Všetky horské priechody na území kraja sú zjazdné bez obmedzení.

Počas utorka 3. januára sa inertným materiálom na území kraja posypalo 1529 km a soľou 2181 km ciest. Podľa Štofka tu bolo nasadených 75 mechanizmov, ktoré pluhmi odhrnuli sneh na 4344 km ciest. Z toho najviac, 1821 km, bolo v okrese Poprad a v okrese Humenné to bolo 962 km.

V Trnavskom kraji sú všetky cesty zjazdné



Cesty v Trnavskom kraji sú zjazdné. Najviac snehu napadlo v Piešťanoch. Napriek tomu neboli zaznamenané žiadne problémy. Ostatné cesty kraja sú väčšinou mokré. TASR informáciu poskytli službukonajúci dispečer Správy a údržby ciest (SÚC) Trnavského samosprávneho kraja – stredisko Trnava Baláž Milan a pracovníci SÚC z viacerých okresov.

Breziny pri Zvolene sú 4. januára 2017 pod snehom. Foto poslala čitateľka Danka.
Foto: Teraz.sk


Podľa SÚC sú v prípade potreby cestári pripravení zasiahnuť. Je dostatok posypového materiálu a strojový park je v dobrom stave. Vo viacerých regiónoch zatiaľ obyvatelia snehovú pokrývku v tomto roku ešte ani nevideli. V Dunajskostredskom okrese sa v noci napadnutý sneh už roztopil a v momentálne tam prší.

Denné sneženie výrazne zvyšuje lavínové nebezpečenstvo



Vo Vysokých a Západných Tatrách i v Malej Fatre sa popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo zvýši na tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Marek Biskupič, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"V popoludňajších hodinách bude sneh vplyvom ďalšieho sneženia na strmých svahoch len mierne až slabo spevnený. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na vetrom nafúkaných južných až východných svahoch. Predpokladajú sa aj lavíny z nového prachového snehu," upozornil. Za posledných 24 hodín podľa neho napadlo od päť do 15 centimetrov nového prachového snehu, za poslednú periódu do 30 centimetrov.

Počas doobedia 4. januára 2017 snežilo v Rožňave iba slabo, cesta č. 50 bola podľa čitateľa Karola v poriadku.
Foto: teraz.sk


Cez naše územie bude dnes postupovať oklúzny front spojený s tlakovou nížou. Ráno bolo na hrebeňoch hôr zamračené, hmlisto a snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 11 do mínus štyroch stupňov Celzia. Na hrebeňoch Tatier fúkal búrlivý vietor prevažne severozápadných smerov s rýchlosťou do 15, v nárazoch do 30 metrov za sekundu.

Sneh je vplyvom severozápadného vetra previaty na záveterné, prevažne južné až východné svahy. Vplyvom veľmi silného vetra sa na hrebeňoch vytvorili snehové preveje a jazyky, pod hrebeňmi sa môžu vyskytovať nebezpečné snehové vankúše a dosky. Povrch snehu tvorí vo väčšine prípadov prachový sneh. Na niektorých miestach je sfúkaný až na podkladovú ľadovú vrstvu.

Pohľad na zasnežený areál Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, 4. januára 2017. Snímku zaslala čitateľka Simona z Košíc.
Foto: teraz.sk


Hasiči majú pre dopravné nehody viac výjazdov



Vietor a sneženie, ktoré dnes zasiahli Slovensko, si vyžiadali zvýšený počet zásahov hasičov. Od rána pomáhajú pri dopravných nehodách.



"Ich pomoc bola a stále je potrebná najmä v Banskobystrickom kraji, kde sa stalo päť dopravných nehôd. V Žilinskom kraji zasahovali hasiči pri štyroch dopravných nehodách. Situáciu v Žilinskom kraji už niekoľko hodín komplikuje veľké množstvo snehu, ktoré spadlo z priľahlého zrázu na štátnu cestu č. I/70," informovala TASR Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

V Nitrianskom kraji pomáhali hasiči pri troch dopravných nehodách, v Trnavskom kraji pri dvoch a v Bratislavskom a Trenčianskom pri jednej.

Cesty v okresoch R. Sobota, Lučenec a Revúca sú zjazdné



Cesty v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec a Revúca v Banskobystrickom kraji sú zjazdné. Hoci na viacerých miestach v regióne sneží, na komunikáciách sa sneh ihneď roztápa a povrch vozoviek je väčšinou mokrý.

Ako uvádza Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke, čerstvá vrstva snehu o hrúbke jedného centimetra sa nachádza na horskom priechode Chorepa nad Klenovcom a miestami utlačený sneh v hrúbke do dvoch centimetrov na horskom priechode Zbojská nad Tisovcom v okrese Rimavská Sobota.

Utlačený sneh, hrubý tri centimetre, hlásia cestári aj v okolí Muráňa v okrese Revúca. „Cesty priamo v obci sú posolené, takže tu už na komunikáciách nemáme sneh,“ uviedol pre TASR starosta obce Roman Goldschmidt s tým, že snehová vrstva sa mohla skôr udržať na horských priechodoch Predná Hora a Javorinka smerom na Červenú Skalu.

Čitateľka Michaela poslala fotografiu zasnežených Trenčianskych Mitíc, 4. januára 2017.
Foto: teraz.sk