Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Jablonka organizuje podujatie na revitalizáciu tradície ovocinárstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Podujatie priblíži pôvodné technológie spracovania jabĺk domácky vyrobenými zariadeniami a poukazuje na rozmanitosť využitia jabĺk na rôzne produkty podľa tradičných receptúr.

Jablonka 3. októbra (TASR) – V obci Jablonka v okrese Myjava sa 5. októbra uskutoční podujatie Jablonkové kumštovanie, zamerané na revitalizáciu tradície ovocinárstva a spracovania ovocia v pôvodných pestovateľských oblastiach. TASR o tom informovala za organizátorov Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry v Myjave.

V rámci podujatia sa uskutočnia odborné tematické prednášky skúsených pestovateľov. "Na názorných ukážkach a praktických zručnostiach miestnych aj partnerských spolkov sa poukáže na to, ako pomôcť revitalizácii tradičných spôsobov spracovania sezónneho ovocia, konkrétne jabĺk, muštovaním, kvasením, destiláciou, varením, sušením či pečením," uviedla Čmelová.

Podujatie priblíži pôvodné technológie spracovania jabĺk domácky vyrobenými zariadeniami a poukazuje na rozmanitosť využitia jabĺk na rôzne produkty podľa tradičných receptúr. "Návštevníci si v rámci dňa otvorených dverí budú môcť prezrieť pestovateľskú pálenicu. Súčasťou podujatia budú vystúpenia folklórnych kolektívov z Čiech a Slovenska. V Jablonke sa predstavia Vlčnovské búdové umělkyně, Krajnanská muzika, folklórny súbor Nadšenci či detský folklórny súbor Kopaničiarik," doplnila organizátorka podujatia.