Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trenčiansky kraj

Jesenný Banícky jarmok má v Prievidzi už viac ako 30-ročnú tradíciu

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Jedno z najväčších podujatí, ktoré organizuje mesto v spolupráci s Kultúrnym a spoločenským strediskom (KaSS), vstúpilo v piatok (18.9.) do svojho 31. ročníka a potrvá do nedele 20. septembra.

Prievidza 19. septembra (TASR) - S baníctvom, ktoré dominuje regiónu hornej Nitry, už niekoľko desaťročí sa spája Banícky jarmok v Prievidzi. Jedno z najväčších podujatí, ktoré organizuje mesto v spolupráci s Kultúrnym a spoločenským strediskom (KaSS), vstúpilo v piatok (18.9.) do svojho 31. ročníka a potrvá do nedele 20. septembra.

"S mestom Prievidza a vôbec s naším regiónom je úzko späté remeslo banské, a tým pádom je Banícky jarmok naozaj považovaný za náš regionálny sviatok. A tým, že tento rok organizujeme 31. ročník, len potvrdzujeme, že baníctvo v našom regióne má opodstatnenie a má tradíciu," povedala pre TASR riaditeľka KaSS v Prievidzi Dana Horná.

Doplnila, že kým ľudia v iných mestách vnímajú trhy aj ako príležitosť na stretávanie sa pri stánkoch s občerstvením a tradičnými ľudovoumeleckými výrobkami, prievidzský jarmok je obohatený aj o iné prvky spoločensko-kultúrneho charakteru. "Už niekoľký rok za sebou organizujeme na úvod slávnostného otvorenia banícky sprievod, ktorý sa presúva od domu kultúry cez celú jarmočnú trasu až po námestie pred hotelom Magura," ozrejmila. V ňom sa každoročne prezentujú viaceré organizácie a súbory pôsobiace na území mesta, ale i členovia Hornonitrianskeho baníckeho spolku.

Minuloročný, jubilejný 30. ročník jarmoku ponúkol aj vystúpenia celoslovenských populárnych kapiel - IMT Smile a Polemic, čo podľa Hornej organizátorom ukázalo, že o takýto typ programu je veľký záujem. "Tento rok sme nechceli byť o nič horší, a preto sme na hlavný piatkový program pozvali skupiny Hex a Desmod," podotkla.

Počas dnešného dňa sa ako hlavný hosť predstaví skupina Elán Tribute revival, návštevníci sa môžu tešiť aj na miestne skupiny Stay Tuned, Louiziana, SHZ Nany či Colors of Sound. Nedeľný (20.9.) program ponúkne program pre seniorov, pre ktorých skladby ich obľúbených skupín zahrá Duo Jamaha, Duo Sonet a Profil. Banícky jarmok obohatia aj vystúpenia mažoretiek a tanečníkov Trend, ktorí predstavia svoj Galaprogram k 30. výročiu svojho založenia spolu s hosťom z Talianska, Folklórneho súboru Malý Vtáčnik s hosťom, Školského orchestra Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Ladislava Stančeka v Prievidzi a ZUŠ v Novákoch, Tanečného klubu Fantastic – Elko Prievidza či Baníckeho spevokolu Kahanec spolu so Starohorským baníckym spevokolom Haliar, ktorí zaspievajú veselé banícke piesne. Už každoročne čakajú na návštevníkov aj príležitostné trhy s rôznym sortimentom a mnoho atrakcií.