Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Hrad Beckov ožije zvukom kovadlín a starým kováčskym remeslom

Beckovský hrad, archívne foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Dni kováčskych majstrov ponúkajú návštevníkom možnosť sledovať pri práci majstrov svojho remesla zo Slovenska i Moravy.

Beckov 6. júla (TASR) – Hrad Beckov ožije počas najbližšieho víkendu (7.-8.7.) zvukom kovadlín, žiarou ohňa a starým kováčskym remeslom. Dni kováčskych majstrov ponúkajú návštevníkom možnosť sledovať pri práci majstrov svojho remesla zo Slovenska i Moravy. Tí vytvoria spoločné dielo - sochu vojvodu Stibora zo Stiboríc. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ Záujmového združenia hradu Beckov Peter Pastier.

„Spoločné dielo v tomto roku je symbolické, k 630. výročiu darovania hradu Beckov práve vojvodovi Stiborovi. Kráľ Žigmund Luxemburský vydal darovaciu listinu na hrad a panstvo Beckov 16. júla roku pána 1388 pre svojho najvernejšieho rytiera Stibora zo Stiboríc za verné služby a oddanú podporu,“ priblížil Pastier.

Návštevníci hradu Beckov sa počas podujatia budú môcť presvedčiť, že i dnes majú kováčski majstri šikovné ruky. K nahliadnutiu budú k dispozícii výstavy kováčskych diel či rôznych druhov konských podkov. "Návštevníci môžu sledovať kováčskych majstrov priamo pri práci a hlavne vyskúšať si prácu s ohňom, železom a kladivom v interaktívnej dielni,“ uzavrel.