Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Figurínu Ľ. Štúra obliekli do uniformy. Na detskej policajnej akadémii

Na snímke manažérka kultúry RKC Monika Bartušová (vľavo) a hovorca mestskej polície Vít Zajac obliekajú figurínu Ľudovíta Štúra do policajnej uniformy. Foto: TASR/Pavol Remiaš

V tomto roku, keď si pripomíname 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra.

Prievidza 24. júla (TASR) - Na detskej policajnej akadémii v Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi obliekli dnes figurínu Ľudovíta Štúra do policajnej uniformy.

“Každoročne počas prázdnin organizujeme každý piatok v týždni pre deti tvorivé dielne. V tomto roku, keď si pripomíname 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra, sme sa rozhodli tematicky ich venovať tejto významnej osobnosti slovenských dejín. Hľadáme vždy s dobou, v ktorej Štúr žil, nejakú spojitosť so súčasnosťou. Zhotovili sme pomerne vydarenú figurínu Ľudovíta, aby bol symbolicky prítomný na každom podujatí. Keďže sa snažíme, aby to bolo pre deti zábavné, obliekame figurínu podľa danej témy. A keďže sme teraz chceli predstaviť prievidzských pandúrov, teda členov mestskej aj štátnej polície, Štúrovi sme obliekli policajnú uniformu. Dúfam, že to historikov nepohorší a policajti sa nehnevajú,“ vysvetlila Monika Bartušová z RKC, ktorá tvorivé dielne pripravuje.

A tak sa Ľudovít Štúr mohol pozerať na to, ako deti, ktorých prišlo viac než 50, plnia rôzne úlohy, odpovedajú na otázky, preukazujú svoju zdatnosť, zručnosť a šikovnosť. Policajti zisťovali, či majú základné vedomosti z cestnej premávky, vyskúšali si robiť drepy s ťažkou nepriestrelnou vestou, naučili sa policajné hodnosti, aj si zhotovili a vymaľovali policajné odznaky a náplecníky. Mohli si tiež poťažkať v ruke obušok či vysielačku. Vyskúšali, ako sa cítia zločinci, keď im založia policajti putá, ale podrobili sa tiež testu na zisťovanie alkoholu u vodičov. Zvlášť ich zaujímala daktyloskopia. Nielenže sa o tejto metóde kriminalistiky dozvedeli veľa nového, policajti im aj odobrali odtlačky prstov. Body na svoje „vysvedčenie“ získali aj v hre Cesta života, podobnej hre Človeče, nehnevaj sa. Keď sa niektorý z hráčov s figúrkou dostal na miesto s cigaretou, alkoholom alebo drogami, musel sa vrátiť späť.

Na snímke policajti odoberajú deťom daktyloskopické odtlačky prstov.
Foto: TASR/Pavol Remias


Kto úspešne prešiel všetkými stanovišťami, získal certifikát o absolvovaní detskej policajnej akadémie. Tí najlepší dostali odmenu. Mohli si nechať namaľovať niečo na tvár alebo sa povoziť na Štúrovom koni. „Pretože, keď žil, ešte autá neexistovali,“ dodala Bartušová.