Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Malinovčania sa od nepamäti bavia zaujímavou hrou. Volá sa karpoš

Vybudovanie nenáročnej odpaľovacej rampy, z ktorej sa palicami odpaľujú upravené kolíky, je podstatou tradičnej hry karpoš, ktorú od nepamäti hrávajú deti aj dospelí v bývalej nemeckej dedinke Malinová na hornej Nitre. Na snímke hrať môžu muži i ženy a všetky vekové kategórie. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Jej podstatou je vybudovanie nenáročnej odpaľovacej rampy, z ktorej sa palicami odpaľujú upravené kolíky.

Malinová 14. mája (TASR) - Vybudovanie nenáročnej odpaľovacej rampy, z ktorej sa palicami odpaľujú upravené kolíky, je podstatou tradičnej hry karpoš, ktorú od nepamäti hrávajú deti aj dospelí v bývalej nemeckej dedinke Malinová na hornej Nitre.

"Pamätám si, že ju s nami, deťmi, hrávali moji rodičia, dokonca aj oni ju hrávali s ich rodičmi. V našej dedine väčšinou bývali karpatskí Nemci, je možné, že si túto hru priniesli so sebou. V okolí ju totiž málokto pozná. Je to kolektívna hra, ktorú môžu skutočne hrať všetky vekové kategórie a je pri nej mnoho zábavy. Pritom nikto nevie, prečo sa tak volá," povedal o hre Malinovčan Ján Bolfík, jeden z jej organizátorov.

Vybudovanie nenáročnej odpaľovacej rampy, z ktorej sa palicami odpaľujú upravené kolíky, je podstatou tradičnej hry karpoš, ktorú od nepamäti hrávajú deti aj dospelí v bývalej nemeckej dedinke Malinová na hornej Nitre. Na snímke hrať môžu muži i ženy a všetky vekové kategórie.
Foto: TASR/Pavol Remiaš


Malinovčania ju hrávajú pri rôznych príležitostiach. Dosť často na futbalovom ihrisku, ale najmä v prírode. Naposledy si ju zahrali na spoločnom podujatí Pod horou, ktoré v obci desaťročia pravidelne organizujú začiatkom mája. Najskôr si pripravili odpaľovaciu rampu z tenkého bukového kmeňa. Zapichli ho do zeme pod 45-stupňovým uhlom a založili kameňmi. Na koniec rampy potom kládli krátke puky, asi desať centimetrov dlhé, rovnako hrubé drevené kolíky. V jednej časti musia byť do polovice zrezané, aby zapadli na koniec rampy. Z nej ich potom odpaľujú hrubou lieskovou palicou.

Vybudovanie nenáročnej odpaľovacej rampy, z ktorej sa palicami odpaľujú upravené kolíky, je podstatou tradičnej hry karpoš, ktorú od nepamäti hrávajú deti aj dospelí v bývalej nemeckej dedinke Malinová na hornej Nitre. Na snímke hráči si pripravujú odpaľovaciu rampu.
Foto: TASR/PAvol Remiaš


"Ešte pred začiatkom hry sa hráči žrebovaním rozdelia na dve rovnako veľké družstvá. Striedavo jedno puky odpaľuje a druhé ich chytá. Do rúk, ale dovolené je používať aj oblečenie. Nechytený puk má hráč možnosť ešte hodiť do kruhu urobenom okolo rampy. Ten však môže, protihráč v kruhu svojou palicou, keď je ešte vo vzduchu, odpáliť späť. Ak puk padne do kruhu, body získava družstvo, ktoré to dokázalo. No družstvo body stráca, ak puk nechytí. Vyhráva družstvo, ktoré puky dokáže odpáliť čo najďalej, aby sa nedali chytiť, alebo to, ktoré ich, naopak, dokáže chytiť čo najviac. Pritom sa vzdialenosti, v ktorých puk od rampy spadne na trávu, odkrokujú a bodujú. Čo krok to bod," vysvetlil pravidlá hry karpoš Bolfík. Je rád, že o túto hru, teda aj udržanie tejto nevšednej tradície, majú záujem nielen jeho deti, ale tiež ostatní mladí ľudia v dedine.