Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Matica slovenská predstaví hodinový program v Brezovej pod Bradlom

Na archívnej snímke busta M. Rastislava Štefánika. Foto: TASR - Zdenko Dzurjanin

V rámci oficiálneho programu bude mať o 9.35 h premiéru krátky historický dokument Matice slovenskej s názvom Milan Rastislav Štefánik – symbol slobody slovenského národa.

Brezová pod Bradlom 1. mája (TASR) – Pri príležitosti tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika, od ktorej uplynie 4. mája 100 rokov, pripravila Matica slovenská v Brezovej pod Bradlom hodinový program v rámci celonárodnej spomienkovej slávnosti v Národnom dome Štefánikovom. TASR o tom informovala hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Matušková.

Kultúrny program sa začne o 8.50 h úvodným vystúpením folklórnej skupiny Lazanka z Hankoviec. Nasledovať bude divadelná dramatizácia Mladej Matice M. R. Štefánik, v ktorej diváci uvidia samotného Štefánika, Janka Jesenského aj Dušana Hattalu s legionármi.

"Medzi divadelnými scénkami s názvom Vizionári slovenskej slobody a Bojovali za vlasť zaznie báseň Štefana Krčméryho Štefánikova matka a Pieseň o rodnej zemi od Rudolfa Dobiáša," uviedla Matušková.

V rámci oficiálneho programu bude mať o 9.35 h premiéru krátky historický dokument Matice slovenskej s názvom Milan Rastislav Štefánik – symbol slobody slovenského národa. V závere vystúpia folklórne skupiny Teplanka z Trenčianskej Teplej a Rocháň zo Sľažian.