Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Mesto Handlová bude refinancovať svoje komerčné úvery

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Samospráva bude refinancovať aktuálne komerčné úvery a investičné záväzky bankovým úverom najviac do výšky 1,8 milióna eur so zabezpečením blankozmenkou.

Handlová 4. novembra (TASR) - Samospráva Handlovej rozhodla o refinancovaní úverov, ktoré čerpá z komerčnej banky. Mesto si od tohto kroku sľubuje zlepšenie svojich príjmov a optimalizovanie svojej dlhovej služby, čím si do budúcna zabezpečí financovanie vlastných investícií. Informovala o tom hovorkyňa Handlovej Soryana Hádenová.

Samospráva bude refinancovať aktuálne komerčné úvery a investičné záväzky bankovým úverom najviac do výšky 1,8 milióna eur so zabezpečením blankozmenkou. Zároveň usporiada neinvestičné dodávateľské záväzky do výšky 950.000 eur formou odkúpenia pohľadávok bankou so zabezpečením blankozmenkou.

Vedúci ekonomického oddelenia Mestského úradu v Handlovej Peter Mendel TASR informoval, že samospráva má v pláne refinancovať tri komerčné úvery. Ich výšku spresniť nevedel, ako poznamenal, ich hodnota sa na základe splácania aj i úrokov mení.

Mesto podľa Hádenovej oslovilo dovedna sedem bánk, z nich dve predložili najvýhodnejšie podmienky. "Na základe návrhu poslanca Jána Spevára sa ponukami bude zaoberať štvorčlenná komisia v zložení predseda ekonomickej komisie Jozef Maďar (MOST-HÍD, NOVA, NP, SaS), Rastislav Tomanica (Smer-SD), Ján Spevár (SDKÚ-DS) a primátor mesta Rudolf Podoba (Smer-SD)," uviedla Hádenová.

Ako ďalej ozrejmila, komisia by mala vybrať najvýhodnejšiu ponuku od banky a materiál následne predloží poslaneckému zboru. "Refinancovanie úverov schválili jednomyseľne handlovskí mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom októbra," uzavrela.