Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Mestská knižnica v Bojniciach má byť pod správou Kultúrneho centra

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K zaradeniu knižnice pod Kultúrne centrum sa vyjadrila jej riaditeľka Katarína Gabrišová, podľa ktorej zrušenie takto dobre fungujúcej organizácie bude riskom.

Bojnice 2. novembra (TASR) - Bojnickí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní vyhoveli protestu prokurátora, ktorý konštatoval nezákonnosť uznesenia o zrušení troch príspevkových organizácií mesta (p.o.m.) - Technických služieb, Mestskej knižnice a Kultúrneho centra a vytvorení jednej s dvoma organizačnými zložkami. Uznesenie poslanci následne zrušili, z ich rokovania však vzišiel nový návrh, ktorý okrem iného počíta so zaradením mestskej knižnice pod Kultúrne centrum. Ten väčšina poslancov aj schválila.

"Po dlhých rozhovoroch medzi poslancami a vedením mesta sme pripravili taký krok, že sme zrušili vlastne len knižnicu, ktorá prechádza pod príspevkovú organizáciu mesta Kultúrne centrum s tým, že Technické služby ostávajú," ozrejmil tvorca nového i pôvodného poslaneckého návrhu o zlučovaní organizácií Jozef Barborka (nezávislý).

Doplnil, že knižnica ostáva pôsobiť na území mesta tak ako doteraz a zmeny by sa nemali dotknúť ani personálneho obsadenia troch organizácií. "Tento môj návrh som dával aj z toho dôvodu, že od 1. januára budúceho roka berieme pod mesto turisticko-informačnú kanceláriu a penzión Juko (tie sú aktuálne pod správou Oblastnej organizácie cestovného ruchu región horná Nitra-Bojnice, pozn. TASR), čiže budeme potrebovať obsadiť aj miesta v nich. Čiže, vlastne uvoľnené osoby tam prejdú a nemusíme zvyšovať rozpočet," vysvetlil.

Prijaté uznesenie o zmenách v príspevkových organizáciách mesta počíta aj s fungovaním jedného ekonomického odboru pre tri organizácie, a to na pôde Technických služieb, ktorý by mal po novom zabezpečovať svoju ekonomiku, ako i ekonomiku Kultúrneho centra a rozpočtovej organizácie mesta - Zariadenia pre seniorov. "Jeden ekonóm, jedna účtovníčka a jeden mzdár musí stačiť pre 33 ľudí, ktorí pracujú v príspevkových organizáciách mesta Bojnice," argumentoval predkladateľ návrhu.

K zaradeniu knižnice pod Kultúrne centrum sa vyjadrila jej riaditeľka Katarína Gabrišová, podľa ktorej zrušenie takto dobre fungujúcej organizácie bude riskom. "Knižnica má byť samostatná, lebo potom všetky aktivity idú na úkor aktivít knižničných a všetky peniaze idú na úkor knižničných. Knižnica, keď bude súčasťou kultúrneho centra, môže vykonávať len funkcie knižničné, čiže evidovanie, uchovávanie, spracovávanie knižničných dokumentov, takže pod nami nebude môcť fungovať ani predaj kníh a všetky podnikateľské aktivity, ktoré sme vykonávali doposiaľ," argumentovala.

"Napríklad naše partnerské mesto Jeseníky dáva od 1. januára knižnicu pod kultúrne centrum. Nič sa tam nemení, činnosť knižnice, jej funkcia, ostávajú nezmenené. Bude tam len jedna riaditeľka, ktorá bude držať rozpočet," reagoval Barborka.

Primátor Bojníc František Tám sa vyjadril, že uznesenie o zmene v príspevkových organizáciách mesta podpíše, do 8. decembra však dá vypracovať audit organizácií.

Uznesenie konkrétne počíta so zrušením knižnice k 31. marcu 2016, jej nástupníckou organizáciou bude Kultúrne centrum, na ktoré prejde všetok jej hnuteľný a nehnuteľný majetok. Centru sa má zároveň rozšíriť činnosť o tie, ktoré vyplývajú zo zriaďovacej listiny knižnice. Mestský úrad (MsÚ) má zároveň predložiť zastupiteľstvu inventúrny súpis majetku, práv, záväzkov, finančných pohľadávok do 8. decembra. MsÚ spolu s riaditeľmi príspevkových organizácií mesta tiež majú vykonať všetky úkony súvisiace so zmenami. Už uvedenou zmenou je aj spoločný ekonomický a mzdový odbor pre technické služby, kultúrne centrum a zariadenie pre seniorov. Uznesenie svojím hlasovaním podporili šiesti poslanci z deviatich prítomných, dvaja hlasovali proti a jeden sa zdržal.

Proti zrušeniu troch organizácií mesta a zlúčení do jednej s dvoma riadiacimi strediskami bolo vedenie mesta, ako i časť obyvateľov, ktorá za týmto účelom podpisovala petíciu. Doposiaľ sa petičnému výboru podarilo získať 915 podpisov od obyvateľov. Bojnickí poslanci dnes informáciu o petícii zobrali na vedomie.