Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V Myjave oslávia 170. výročie prvej Slovenskej národnej rady

Expozícia Múzea Slovenských národných rád v Myjave, archívna snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Vodiči počas osláv musia počítať s obmedzeniami.

Myjava 11. septembra (TASR) - V stredu 19. septembra sa v Myjave uskutočnia oslavy 170. výročia prvej Slovenskej národnej rady, ktoré pripravujú Národná rada Slovenskej republiky, Slovenské národné múzeum, Matica slovenská a mesto Myjava. TASR o tom informovala riaditeľka Múzea SNR Alena Petráková.

Podujatie sa začne o 15.00 h pred múzeom SNR. "Spomienkové zhromaždenie a oslavy sa budú konať pod záštitou predsedu Národnej rady SR Andreja Danka. Nasledovať bude príchod historického sprievodu, ktorý priblíži atmosféru, ktorá sa odohrávala v septembri 1848 na Myjave po príchode štúrovcov," uviedla riaditeľka múzea. Ako ďalej doplnila, návštevníci osláv uvidia aj rekonštrukciu vyhlásenia nezávislosti národa slovenského, ktorá sa uskutočnila po príchode štúrovcov do Myjavy.

Pre pozvaných hostí bude pripravená expozícia v dome pani Koléniovej, ktorý patrí medzi štyri objekty múzea. "Tým, že nie je expozícia ešte ucelená, bude sprístupnená iba jeden deň pre pozvaných hostí. Oficiálne bude pre verejnosť sprístupnená po ukončení rekonštrukčných prác na všetkých objektoch, čo by sa malo stať do konca kalendárneho roka," doplnila Petráková

Vodiči počas osláv musia počítať s obmedzeniami. V čase od 15.00 do 16.00 h bude obmedzená a regulovaná doprava na Ulici 1. mája v úseku od kruhového objazdu pri Múzeu SNR po križovatku pri Kultúrnom dome Samka Dudíka. Týmto úsekom bude v rámci pripravovaného programu spomienky prechádzať historický sprievod a dopravu bude usmerňovať polícia.