Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Na leteckých dňoch sa predstaví aj český akrobatický majster sveta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Na SIAF budú môcť diváci v podaní českých vojenských pilotov tradične obdivovať aj štandardné letové ukážky manévrovacích možností vrtuľníkov Mi171 a Mi-24/35.

Sliač 11. júla (TASR) – Český akrobatický pilot a úradujúci majster sveta pretekov Red Bull Air Race Martin Šonka bude jedným z účastníkov Medzinárodných leteckých dní SIAF 2019 na Sliači. Návštevníkom počas víkendu 3. a 4. augusta predvedie nielen to, čo jeho lietadlo dokáže, ale na autogramiádu prinesie aj svoju trofej svetového šampióna.

Majstra sveta Red Bull Air Race pre rok 2018 Martina Šonku mohli fanúšikovia letectva stretnúť na Slovensku už v máji na Festivale letectva v Piešťanoch. "Člen českej akrobatickej reprezentácie v kategórii „Unlimited“ a bývalý vojenský pilot lietadla JAS-39 Gripen ukáže, čo všetko jeho akrobatický špeciál Extra 300 dokáže," uviedla pre TASR hovorkyňa SIAF Zdenka Marhefková.

Na Leteckej základni Sliač sa predstavia v letovej ukážke aj dve české vojenské lietadlá L-159 ALCA. Tento rok majú naplánovaných 10 vystúpení, okrem Slovenska napríklad v Anglicku, Litve či v Belgicku. "Na Sliači uvidíme atraktívne letové vystúpenie, počas ktorého dvojica v malej výške predvedie manévre pri útoku na pozemný cieľ," priblížila hovorkyňa SIAF. "Zaujímavosťou je, že začiatkom júna tohto roku získali za toto číslo na leteckom dni na základni RAF v anglickom Cosforde ocenenie za najprecíznejšie odlietanú letovú ukážku s dodržaním všetkých bezpečnostných pravidiel," dodala.

Na SIAF budú môcť diváci v podaní českých vojenských pilotov tradične obdivovať aj štandardné letové ukážky manévrovacích možností vrtuľníkov Mi171 a Mi-24/35.

Lístky sa po oba festivalové dni začnú predávať na bránach už od 7.00 h. Letisko sa otvára o 8.00 h. Letový program štartuje tradične o 10.00 h. Organizátori zároveň na Facebooku spustili skupinu “Cestujem na SIAF”, kde sa môžu kamaráti, susedia či známi z rovnakých miest vzájomne dohodnúť na zdieľanej jazde autom. Cieľom je necestovať na SIAF v aute sám, ale plnohodnotne ho naplniť a využiť.

Medzinárodné letecké dni sa snažia byť aj ekologické a ohľaduplné k prírode. V nápojových zónach sa bude čapovať pivo či nealko do zálohovaných pohárov. Festivalovým štandardom sa všade vo svete stáva žetónový systém. Pri kúpe nápojov bude platiť aj na SIAF.