Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trenčiansky kraj

Na príprave cyklotrasy medzi Prievidzou a Bojnicami radnice pracujú

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Cyklotrasu budú financovať mestá v pomere 50:50. Samosprávy sa majú podľa Ďurejeho uchádzať o finančné prostriedky na tento spoločný projekt z eurofondov z jedného z operačných programov.

Prievidza/Bojnice 17. mája (TASR) - Dĺžku deväť kilometrov by mala mať cyklotrasa, ktorá by mala spájať dve mestá hornej Nitry - Prievidzu a Bojnice. Na príprave projektu za 1,5 milióna eur, ktorý by mal byť financovaný z fondov Európskej únie, samosprávy pracujú. Termín jeho realizácie známy zatiaľ nie je.

Myšlienka vybudovania spoločnej cyklotrasy vznikla na základe podnetov od obyvateľov Prievidze, volebného výboru obvodu č. 3 a mesta Bojnice. Podľa spracovanej štúdie je jej celková dĺžka 9 km, z toho na katastrálnom území Prievidze má dĺžku 4,3 km a na katastrálnom území Bojníc 4,7 km. Trasa cyklochodníka povedie pozdĺž rieky Nitra na pravom i ľavom brehu, od Kútov po súčasnú pešiu zónu, lávku pri minigolfovom areáli. Na strane Bojníc sa trasa končí na Opatovskej ceste pod kapacitnými parkoviskami a zo strany Prievidze sa na ňu napája línia k Hypernove a línia k sídlisku Píly.

"Pripravujeme projekčnú časť celého diela, tiež všetky materiály k tomu, aby sme sa mohli oficiálne o túto výzvu uchádzať. Komunikujeme jednak aj so samotnými obyvateľmi, ktorí vlastnia pozemky v trase, kadiaľ má táto cyklotrasa ísť," priblížil pre TASR postup prievidzskej samosprávy jej hovorca Michal Ďureje. Vysporiadanie pozemkov, ako informoval primátor František Tám, zabezpečuje aj mesto Bojnice.

Cyklotrasu budú financovať mestá v pomere 50:50. Samosprávy sa majú podľa Ďurejeho uchádzať o finančné prostriedky na tento spoločný projekt z eurofondov z jedného z operačných programov. O aký program má konkrétne ísť, nespresnil.

Poslanci oboch miest okresu odsúhlasili ešte v polovici minulého roka aj zmluvu o spolupráci, ktorej má byť cyklotrasa výsledkom.