Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Na Slovensku sa ročne odstrelí niekoľko stoviek kormoránov

Kormorán, ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Celoslovenské sčítanie kormoránov bolo súčasťou európskeho sčítania vodného vtáctva, ktoré sa robí každoročne v polovici januára.

Považská Bystrica 18. januára (TASR) – Považskobystrickí rybári počas sobotňajšieho (17. 1.) celoslovenského sčítania kormoránov zaevidovali na zimovisku na Nosickej priehrade okolo 100 týchto predátorov. Celoslovenské sčítanie kormoránov bolo súčasťou európskeho sčítania vodného vtáctva, ktoré sa robí každoročne v polovici januára. Okrem ochranárov sa na sčítavaní zúčastňujú aj rybári, pre ktorých je kormorán spolu s vydrami nevítaným hosťom na rybárskych revíroch.

Tu bude player




Ako TASR informoval podpredseda Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (MsO SRZ) v Považskej Bystrici Peter Bočinec, na zimovisku na Nosickej priehrade sa počet zimujúcich kormoránov pohybuje počas jesene a zimy od 130 do 170 kusov, v niektorých rokoch ich počet presiahol 200. „Dnes sme narátali 92 kusov tohto predátora, ktorý každoročne spôsobuje nemalé škody na osádke rýb. O tom, že kormorán veľký je pravidelným návštevníkom našich revírov, svedčí klesajúci počet rybárskych úlovkov, ale aj stromy v zimoviskách, ktoré sú od ich trusu celé biele. Jeden kormorán skonzumuje denne asi pol kilogramu rýb,“ skonštatoval Bočinec s tým, že na jar odlieta predátor na sever, najmä do Škandinávie a v októbri sa vracia na zimoviská do miernejších podmienok.

Podľa ornitologičky Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Strážovské vrchy Ivany Kalafusovej je katastrofálny úbytok rýb dôsledkom súhry mnohých faktorov a výskyt kormorána veľkého je iba jednou z nich. „Riečne ekosystémy patria medzi najviac ovplyvnené časti prírody. Ovplyvňujú ich najmä vodné priehrady, znečistenie prostredia a celkové odvodnenie krajiny,“ skonštatovala Kalafusová s tým, že počet odstrelených kusov sa mení z roka na rok, rádovo sa ich odstrelí niekoľko sto kusov.

Ako dodala, na väčšine územia SR je kormorán zimujúci hosť. Hniezdi iba pri veľkých riekach a jazerách. Kormorány sú spoločenské vtáky, počas zimovania sa zdržiavajú na obľúbených miestach v kŕdľoch. Preto sa najefektívnejšie sčítavajú na nocoviskách v jednom termíne. „Celoslovenský termín sčítania kormoránov býva každoročne v strede januára. Tohtoročný pripadol na tento víkend. Dajú sa zrátať večer po západe slnka alebo pred východom slnka na druhý deň, aby nedošlo k duplicitnému zrátaniu. Tak sa zabezpečí pomerne objektívne pravdepodobná početnosť zimujúcich kormoránov,“ doplnila Kalafusová.

Zimné sčítavanie vodného vtáctva sa u nás robí pravidelne od roku 1991, v Európe s ním začali už v roku 1967. Počet kormoránov zimujúcich na Slovensku sa podľa Kalafusovej v jednotlivých rokoch líši a je závislý od charakteru zimy. „Ak je mrazivá zima a zamrznuté rieky, je zimujúcich kormoránov menej. V minulej sezóne je odhadovaná početnosť zimujúcich kormoránov 8000 až 9500 jedincov. Na Slovensku sa ich v priemere najviac vyskytuje na Dunaji, Váhu, Hrone a Orave,“ uviedla ornitologička.

Výnimku na odstrel kormorána dalo po niekoľkoročnom tlaku rybárov na Slovensku prvýkrát Ministerstvo životného prostredia SR na jeseň v roku 2007, v rovnakom roku udelilo Ministerstvo pôdohospodárstva SR aj výnimku z jeho celoročnej ochrany. Odstrel je povolený od októbra do marca. Podľa poľovníkov však odstrel nie je jednoduchý, kormorány sú mimoriadne plaché a organizované lepšie, ako vlčia svorka.