Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Na Trenčianskom hrade poskytnú prácu trom desiatkam nezamestnaných

Trenčiansky hrad, ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Trenčianske múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) poskytne prácu na Trenčianskom hrade takmer trom desiatkam nezamestnaných.

Trenčín 5. mája (TASR) – Trenčianske múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) poskytne prácu na Trenčianskom hrade takmer trom desiatkam nezamestnaných. Pracovať budú nielen manuálne na úprave a upratovaní hradu, ale aj ako dozorcovia expozícií či sprievodcovia.

Podľa zástupcu riaditeľa Trenčianskeho múzea Tomáša Michalíka pri vytváraní pracovných miest spolupracujú s Úradom práce, sociálny vecí a rodiny v Trenčína na štyroch projektoch. „Jeden z nich je zameraný na manuálne práce, ďalšie skôr na sprievodcovské pozície. Máme ambície zamestnať asi desať sprievodcov, nejaké pozície sú voľné pre dozor v expozíciách. Niekoľko pozícií máme voľných aj v rámci absolventskej praxe na sprevádzanie po expozíciách a pomoc pri správe a evidencii zbierkového fondu,“ priblížil Michalík s tým, že momentálne na hrade pracuje na základe projektov asi osem ľudí, umiestniť ich vedia takmer 30.

Ako dodal, pre Trenčianske múzeum je spolupráca s úradom práce veľmi praktickým riešením. Všetky mzdy refunduje úrad práce prostredníctvom Európskeho sociálneho fondu. „Nás to nič nestojí a dostávame hotových ľudí,“ doplnil Michalík.

Ako povedal kastelán Trenčianskeho hradu Peter Pastier, ľudia, ktorí sú momentálne na hrade, vykonávajú práce buď v rámci absolventskej praxe, alebo ako aktivační pracovníci. „Aktivační pracovníci pomáhajú vyčistiť dolný hrad, južné opevnenie od náletových drevín alebo od rôzneho odpadu. Pomáhajú nám pripraviť hrad na sezónu. Ďalších 12 ľudí budeme potrebovať na priamy kontakt s návštevníkmi – sprievodcovia a dozorcovia zbierok. Tí si musia naštudovať sprievodcovské texty, s terajšími sprievodcami absolvujú niekoľko prehliadok a keď už pôjdu do praxe, budú sa musieť doučovať ďalšie informácie o hrade a o meste, aby vedeli návštevníkom podať informácie,“ zdôraznil Pastier. Pripustil, že ak sa sprievodcovia osvedčia, s niektorými z nich môžu uzavrieť trvalý pracovný pomer.