Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Na výstave Štúrovské dobrodružstvo si deti vyskúšajú písať husím brkom

Na snímke žiaci skúšajú písať husím brkom. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Výstava je záverečným podujatím RKC v Prievidzi venovaným 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra.


Prievidza 9. novembra (TASR) – Na interaktívnej výstave, ktorá sa v týchto dňoch koná v Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi pod názvom Štúrovské dobrodružstvo, si deti vyskúšajú písať husím brkom.

Výstava je záverečným podujatím RKC venovaným 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra. „Na jednom z desiatich zastavení sme pripravili ukážku školy zo štúrovského obdobia. Sú to dve drevené lavice s kalamármi, atramentom a zastrúhanými husími brkami. Deti si môžu vyskúšať, ako sa mladý Štúr učil písať,“ vysvetlila autorka výstavy Monika Bartušová. „Prezradíme im tiež, že Ľudovít si údajne dlho nevedel husie brko zastrúhať a tak mu vždy niekto musel pomôcť. Okrem toho žiaci opravia jeho diktát v štúrovčine, podľa pravidiel dnešnej gramatiky. Naučíme ich aj niekoľko dnes už neznámych výrazov a slov, ktoré sa vtedy požívali. Vybrali sme ich zo Štúrových listov,“ dodala.

Výstavu pripravila tak, aby fakty zo života Štúra boli vhodne prepojené so súčasnosťou, aby si ich tak deti ľahšie zapamätali. Využila na to nielen panely, ale aj rôzne predmety. „Snažili sme sa o to tiež zábavnou formou. Zostavili sme Štúrov rodostrom a radíme, ako si ho môžu návštevníci urobiť vo svojej rodine. Pred zrkadlom si môžu vyskúšať, ako by vyzerali, ak by nosili takú bradu, oblečenie a cylinder ako Štúr. Na portrétoch Adely Ostrolúckej a Márie Pišlovej prezentujeme, aké účesy vtedy nosili ženy. Pre mnohých návštevníkov je prekvapením, že tento náš velikán sa dostal aj do vesmíru. Pomenovali po ňom totiž planétku 3393 Štúr. Spoločne pohľadáme na mape vrch Rokoš v Strážovských vrchoch, ktorý bol častým cieľom Štúrových vychádzok, keď býval v Uhrovci. Žiaci si môžu pozrieť aj bankovky, na ktorých sa Štúr v minulosti objavil ako ústredný motív. Aby si dobre zapamätali Slovenské národné noviny a ich slávnu prílohu Orol Tatranský, pripravili sme siluety našich lietajúcich dravcov, vrátane orla skalného, ktorého si štúrovci vybrali ako symbol slobody,“ priblížila jednotlivé stanovištia výstavy jej autorka.

O výstavu je z radov žiakov prievidzských základných a stredných škôl je značný záujem. V RKC Prievidza potrvá do 20. novembra. Potom ju reinštalujú v Partizánskom. Prejavili však o ňu záujem aj v iných mestách a získať by ju chceli aj viaceré školy.