Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Na zámku v Bojniciach ožil príbeh čiernej panej Kataríny Noffry

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Pôvodný bojnický muzikál o dcére grófa Barda Noffryho, ktorá dodnes blúdi komnatami zámku a hľadá spravodlivosť aj svojho manžela Michala Brczalu z Poruby, pochádza z pera Vojtecha Bartka


Bojnice 6. augusta (TASR) - Osud čiernej panej, mladej Kataríny Noffry, ktorá musela pre neprajné reči svojich príbuzných skočiť so svojím dieťatkom z najvyššej veže zámku, si od dnešného večera môžu pozrieť návštevníci v priestoroch Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice. Muzikálový príbeh pripravilo múzeum v rámci podujatia Supernoc na zámku, ktoré potrvá do 9. augusta.

"Tento rok ponúkame návštevníkom muzikálové podujatie V tieni veže, ktoré rozpráva príbeh o čiernej panej spätej s Bojnickým zámkom. Jej príbuzní ju obviňovali, že bola svojmu manželovi neverná. Jej manželovi nahovorili toto klamstvo s tým, že keď skočí z veže a zahynie, bola mu neverná, ale keď skočí a nič sa jej nestane, bola mu verná. Katarína skočila so svojím dieťaťom z veže a stalo sa to, čo málokto predpokladal, anjeli ju vyniesli do neba," priblížila pre TASR muzikálový príbeh Lucia Sokolová zo SNM - Múzea Bojnice.

Pôvodný bojnický muzikál o dcére grófa Barda Noffryho, ktorá dodnes blúdi komnatami zámku a hľadá spravodlivosť aj svojho manžela Michala Brczalu z Poruby, pochádza z pera Vojtecha Bartka. Na divadelných doskách mal premiéru v roku 2004. Návštevníci si ho môžu pozrieť vo večerných hodinách, od 18.00 h do 22.00 h.