Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Trenčiansky kraj

V Nitrianskom Pravne zbúrali starý kultúrny dom, obec postaví nový

Ilustračná snímka Foto: TASR

Starý kultúrny dom stál na pozemku medzi potokom Tužinka a futbalovým ihriskom podľa pamätníkov niekedy od roku 1907.

Nitrianske Pravno 8. júla (TASR) - K zbúraniu budovy starého kultúrneho domu pristúpila v uplynulých dňoch samospráva Nitrianskeho Pravna (okres Prievidza). Stavba mala narušenú statiku a hrozilo, že sa zrúti. Obec má v pláne postaviť nový kultúrny stánok, po novom by mal stáť v centre.

Starý kultúrny dom stál na pozemku medzi potokom Tužinka a futbalovým ihriskom podľa pamätníkov niekedy od roku 1907. Budova bola od roku 2008 na základe nariadenia statikov zatvorená, nakoľko z dôvodu nestabilného podložia došlo k porušeniu základov a k prasklinám v nosných múroch, pripomenul starosta obce Jozef Balčirák. "Ďalšie užívanie tejto budovy bolo z týchto dôvodov nemožné, pri väčšom zaťažení totiž hrozilo jej zrútenie," podotkol. Pod stav domu sa podľa starostu podpísalo aj to, že jeho prízemie bolo poškodené veľkou vlhkosťou muriva a základov, keďže v období jeho výstavby neboli dostatočné technológie na jeho odizolovanie, najmä ak bol postavený niekoľko metrov od vodného toku.

"Od pôvodného zámeru rekonštrukcie sa ustúpilo, nakoľko samotná dispozícia budovy bola nevyhovujúca a náklady na jej opravu by dosiahli veľmi vysokú sumu, ktorá by prevyšovala hodnotu samotnej stavby. Na základe tejto skutočnosti sa preto obec rozhodla, že túto stavbu zbúra a následne postaví nový kultúrny dom," ozrejmil Balčirák.

Výstavbu nového kultúrneho domu pôvodne samospráva plánovala v areáli športového ihriska s tým, že pritom chcela využiť aj časť toho starého a stavbu financovať z prípadnej výzvy na rekonštrukciu kultúrnych stánkov. V tomto zmysle dala vypracovať v roku 2008 aj projekt. "V súčasnosti je však situácia taká, že sa nepredpokladá vyhlásenie výziev na tento účel, takže sme sa rozhodli ísť vlastnou cestou, financovať výstavbu domu z vlastných prostriedkov prípadne z úveru s tým, že dáme vypracovať nový projekt kultúrneho domu," priblížil Balčirák.

Pre vypracovanie projektu obec podľa neho zvolila formu vyhlásenia súťaže architektonických návrhov, ktoré komisia zložená zo zástupcov obce a renomovaných architektov vyhodnotí, vyberie víťazný a tento bude dopracovaný do projektu pre realizáciu výstavby nového kultúrneho domu.

Na základe vyjadrenia architektov, ktoré prezentovali aj na rokovaní obecného zastupiteľstva v apríli, ho Nitrianske Pravno plánuje postaviť na námestí, v centre diania v obci a nie na jeho okraji, ako pôvodne plánovala. "Definitívne miesto určí až projekt, ale mal by stáť za budovou obecného úradu a mal by byť prepojený s budovou úradu. Na mieste starého domu by malo, ak nám prejde projekt, do ktorého sa zapájame na základe vyhlásenej výzvy z eurofondov, vyrásť nové komunitné centrum," dodal starosta.