Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Novomešťania spísali petíciu. Nechcú bytovú výstavbu v lesoparku

Ilustračná snímka Foto: TASR

Zmenou územného plánu mesta by sa lokalita, ktorá je určená ako lesopark na rekreačné a športové účely, mala zmeniť na zónu určenú na bytovú výstavbu.

Nové Mesto nad Váhom 17. augusta (TASR) – Obyvatelia Nového Mesta nad Váhom nesúhlasia so zámerom mesta poskytnúť lokalitu bývalého čerešňového sadu Kamenná na individuálnu bytovú výstavbu. Zmenou územného plánu mesta by sa lokalita, ktorá je určená ako lesopark na rekreačné a športové účely, mala zmeniť na zónu určenú na bytovú výstavbu. Novomešťania chcú výstavbe 26 nových domov v lokalite zabrániť petíciou.

„Zásadne nesúhlasíme so zmenou územného plánu kvôli budúcej výstavbe 26 rodinných domov, ktorá by znemožnila doterajšie rekreačné využívanie územia všetkými obyvateľmi Nového Mesta nad Váhom. Žiadame poslancov Mestského zastupiteľstva v Novom Meste nad Váhom, aby tento zámer odmietli a v záväzných regulatívoch územného plánu, naopak, posilnili rekreačné využívanie Kamennej ako mimoriadne dôležitého verejnoprospešného záujmu vrátane konkrétnych opatrení na zlepšenie tejto funkcie,“ uvádza sa v petícií.

Výstavba rodinných domov by podľa Jozefa Šuchtu z petičného výboru znemožnila vstup širokej verejnosti do tohto územia na rekreačné využívanie. Kamennú a jej prírodné zázemie dnes podľa neho využíva množstvo ľudí - cez víkendy aj stovky - na prechádzky, turistiku, šport a relax - rodiny s deťmi, mládež, seniori, pravidelní bežci, bicyklisti, hubári, turisti, bežkári, poľovníci, na rôzne podujatia, ako školské výlety, športové súťaže a preteky, Cesty rozprávkovým lesom atď. Iné takéto územie umiestnené blízko sídlisk a zastavaných častí v meste neexistuje, strata Kamennej by zničila dostupné a blízke možnosti pre relax v prírode.

Podľa vedúceho oddelenia výstavby, rozvoja mesta a dopravy novomestskej radnice Dušana Macúcha lokalita Kamenná je jedným z deviatich návrhov na zmenu územného plánu mesta. So zámerom vybudovať v bývalom čerešňovom sade domy a centrum pre ľudí postihnutých Alzheimerovým ochorením prišiel súkromný podnikateľ. "Momentálne prebieha prerokovanie pripomienok k návrhu územného plánu. S ôsmimi problém nemáme, problematická je práve lokalita Kamenná, kde má nesúhlasné pripomienky občianska iniciatíva, poľovníci i súkromný sektor. Mesto sa musí rozhodnúť, či túto zmenu bude aj naďalej prerokovávať, alebo ju zruší a zmena územného plánu sa bude prerokovávať bez Kamennej,“ skonštatoval Macúch s tým, že rozhodnutie by malo padnúť v najbližších týždňoch.

„Lokalita je umiestnená v ochrannom pásme vodného zdroja, v krasovom území s mnohými krasovými javmi – najmä jaskyňami. Je vzdialená len asi 600 metrov od národnej prírodnej pamiatky Čachtická jaskyňa a tesne pri Jaskyni nad kameňolomom, v Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty, v ochrannom pásme lesa. V zámere sa spomína aj umiestnenie stavby s tzv. „verejnoprospešným poslaním“ (Alzheimer-centrum). Myslíme si, že skutočným účelom je však odviesť pozornosť od egoistického umiestnenia rodinných domov v rekreačnom území na Kamennej. Umiestnenie 26 domov pri Alzheimer-centre sa nezmyselne zdôvodňuje údajným zvýšením vitality osôb postihnutých Alzheimerovým ochorením,“ doplnil Šuchta s tým, že za dva dni podpísalo petíciu niekoľko stoviek ľudí.

Až po skončení posudzovacieho procesu pôjde podľa Macúcha návrh s pripomienkami do mestského zastupiteľstva, ktoré o nich bude rozhodovať. Ak poslanci rozhodnú o akceptovaní či neakceptovaní pripomienok, odbor životného prostredia Okresného úradu rozhodne, či je v súlade so zákonom a následne sa celá zmena územného plánu dostane na prerokovanie zastupiteľstvom. „Na Kamennej nie je vôbec vyriešená infraštruktúra – komunikácia, chodníky, verejné osvetlenie, všetky prípojky inžinierskych sietí. To všetko nie je doriešené a to nebudú malé investície. Vidím ten zámer veľmi otázny,“ uzavrel šéf stavebného oddelenia.