Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

O grante na rekonštruciu organov rozhodne hlasovaním verejnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Reštaurovanie organov je v porovnaní s inými pamiatkami náročnejšie. Obsahujú komplex materiálov ako drevo a kov a navyše je pri nich potrebné zohľadňovať ten najdôležitejší rozmer – samotný zvuk.

Pruské 13. februára (TASR) – Barokový organ v Kostole sv. Petra a Pavla v obci Pruské v Ilavskom okrese je jedným z deviatich organov na Slovensku, ktoré sa v tomto roku uchádzajú o grant Nadácie VÚB. O pridelení grantu na zrekonštruovanie organov vo výške 30.000 eur môže hlasovať verejnosť do 25. februára.

Podľa organológa z Ústavu hudobnej vedy Slovenskej akadémie vied (SAV) Andreja Štafuru sa na Slovensku zachovalo množstvo historických organov. "U nás máme organy aj v tej najmenšej dedinke, čo nie je pravidlom ani v mnohých krajinách západnej Európy. Sú to unikáty a mnohé boli najväčšími nástrojmi vo svojej dobe. Ich technicko-umelecký stav je však väčšinou zlý až kritický a ich obnova súčasnými dostupnými finančnými prostriedkami je problematická," uviedol Štafura.

Reštaurovanie organov je podľa neho v porovnaní s inými pamiatkami náročnejšie. Obsahujú komplex materiálov ako drevo a kov a navyše je pri nich potrebné zohľadňovať ten najdôležitejší rozmer – samotný zvuk.

V spolupráci s Ústavom hudobnej vedy SAV zaradila Nadácia VÚB tento rok do svojho súťažného programu Poklady Slovenska deväť organov, ktoré nutne potrebujú obnovu. O grantový príspevok na reštaurovanie sa okrem organu v Pruskom uchádzajú barokový organ v kostole Evanjelickej cirkvi a. v. v Gelnici, truhlicový organ zo 17. storočia vo Svätom Antone, organový pozitív z 18. storočia v kaplnke hradu Krásna Hôrka, organový prospekt v Rímskokatolíckom kostole sv. Mikuláša v Prešove, barokový organ v kostole Evanjelickej cirkvi a. v. v Levoči, organ v kostole sv. Petra a Pavla v Jelšave, barokový organ z 18. storočia v kostole Premenenia Pána v Španej Doline a dvojmanuálový barokový organ v kostole v obci Báč pri Dunajskej Strede.