Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Parašutisti poznajú postupy, vedeli, že musia rýchlo opustiť lietadlo

Na snímke policajti a hasiči sa zhromažďujú pred príchodom na miesto pádu športového lietadla nad obcou Červený Kameň. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Parašutisti sú vycvičení na takéto situácie.


Červený Kameň 20. augusta (TASR) – Jedným z 31 parašutistov, ktorým sa podarilo prežiť letecké nešťastie nad obcou Červený Kameň v Ilavskom okrese, bol 45-ročný Seničan Roman Bauman. Podobne ako mnoho parašutistov zo Slovenska aj on chodí skákať padákom na letisko do Slavnice. Absolvoval už 5600 zoskokov.

„Nastúpili sme do dvoch lietadiel s cieľom vyskočiť veľkú formáciu s počtom ľudí 34. Došlo ku kolízii lietadiel a parašutisti ich museli núdzovo opustiť, lebo lietadlá boli v takom stave, že nemohli lietať. Všetci parašutisti sú vycvičení na takéto situácie, poznajú núdzové postupy a všetkým bolo jasné, že musíme čo najrýchlejšie opustiť lietadlo,“ priblížil osudné chvíle Bauman.

Ako dodal, v lietadle, v ktorom bol on, sa podarilo otvoriť dvere a vyskočili traja parašutisti. Následne sa podľa neho dostalo lietadlo do nejakej vývrtky a pre odstredivú silu sa nedalo povyskakovať. „Za pár sekúnd pilot dostal lietadlo do takého letového režimu, že sme mohli všetci povyskakovať,“ doplnil parašutista.