Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Parkovné v centre Bojníc už nebude zabezpečovať obsluha

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Výber parkovného doposiaľ zabezpečovala obsluha parkoviska, po novom sú na vjazde a výjazde z parkoviska pri mestskom úrade osadené rampy, ktoré motoristom umožnia vjazd až po vytlačení lístka.

Bojnice 14. januára (TASR) - Na parkovisku v centre Bojníc za kultúrnym centrom nainštalovala radnica automatický systém výberu parkovného. Systém, ktorý od 1. januára zatiaľ funguje v skúšobnej prevádzke, je súčasťou projektu komplexnej rekonštrukcie parkoviska.

Výber parkovného doposiaľ zabezpečovala obsluha parkoviska, po novom sú na vjazde a výjazde z parkoviska pri mestskom úrade (MsÚ) osadené rampy, ktoré motoristom umožnia vjazd až po vytlačení lístka. "Systém bude fungovať tak, že prvých 20 minút bude parkovanie na odstavnej ploche so závorovým systémom zdarma. Po uplynutí tohto času bude za každú začatú hodinu účtovaný poplatok vo výške 70 centov, pričom maximálna cena denného parkovania je stanovená na 4,20 eura," uviedol riaditeľ Technických služieb Dušan Hnát.

Ako ďalej ozrejmil, obyvatelia mesta a zamestnanci prevádzok v centre mesta budú mať možnosť zakúpiť si ročné parkovacie karty, ktoré im umožnia odstavenie ich vozidiel bez ďalších poplatkov. "Softvér pokladne, kde vodiči uhradia parkované, komunikuje v piatich jazykoch," dodal.

Nový systém parkovania v centre, ktorý zabezpečuje mesto, je súčasťou projektu rekonštrukcie parkoviska za kultúrnym centrom, pričom projektovú dokumentáciu a právoplatné stavebné povolenie na ňu má mesto vydané už od 16. januára 2012. "Z projektu rekonštrukcie parkoviska už mesto Bojnice realizovalo časť verejnej splaškovej kanalizácie a časť rozvodov verejného osvetlenia, vystavalo a skolaudovalo objekt verejných toaliet," pripomenul prednosta MsÚ Daniel Palacka. Ako ďalej poznamenal, verejné toalety majú počas sezóny a kultúrnych podujatí zabezpečenú obsluhu, parkovisko je teda pod dohľadom a nezostáva celkom bez dozoru.

Financie na zriadenie parkovacieho systému vyčlenila radnica ešte vo vlaňajšom rozpočte. Rovnako minulý rok prešli odstavné plochy zo správy Kultúrneho centra Bojnice do správy Technických služieb. Zmenou správcu došlo aj k zmene zamestnaneckého vzťahu obsluhy parkoviska, ktorá sa stala zamestnancom Technických služieb. Termín spustenia "ostrej" prevádzky systému samospráva oznámi.

Parkovisko by malo podľa projektu prejsť ešte aj obnovou samotnej odstavnej plochy, na ktorej autá stoja. Financie na tento účel chce samospráva kúpeľného mesta získať z mimorozpočtových zdrojov.