Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Partizánske finačne podporí vzdelávacie exkurzie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Školáci zo základných a stredných škôl v meste budú môcť po novom navštíviť Múzeum Jana Amosa Komenského v Uherskom Brode a Slovenské národné divadlo (SND).

Partizánske 29. februára (TASR) - Mesto Partizánske zafinancuje z Fondu na podporu tematického vzdelávania ďalšie exkurzie. Školáci zo základných a stredných škôl v meste budú môcť po novom navštíviť Múzeum Jana Amosa Komenského v Uherskom Brode a Slovenské národné divadlo (SND).

Zaradenie nových exkurzií schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň v rámci aktualizácie všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Partizánske.

Exkurziu do Múzea J. A. Komenského zaradilo mesto do VZN na základe žiadosti pedagogičky Strednej odbornej školy (SOŠ) J. A. Baťu Jany Žiškovej. Argumentovala, že exkurzia prispeje k prehĺbeniu vedomostí a odborných poznatkov najmä u žiačok odboru učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo, ktorý SOŠ otvorila v školskom roku 2021/2022. Exkurzia môže podľa pedagogičky rozšíriť všeobecné poznatky aj ostatným žiakom - dozvedia sa o zaujímavej a inšpiratívnej osobnosti, ktorá svojimi názormi predbehla svoju dobu.

Žiaci budú môcť po novom absolvovať i exkurziu do SND v Bratislave, a to na základe iniciatívy primátora Jozefa Božika, podľa ktorého ide o jednu z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií Slovenska.

Vznik Fondu na podporu tematického vzdelávania iniciovala samospráva v roku 2016, financie z neho získajú školy na exkurzie do múzeí v Seredi, Banskej Bystrici, na návštevu Košarísk či Uhrovca, prírodovedeckých parkov v Košiciach, Ostrave či CERN-u vo Švajčiarsku. Limit na jednu exkurziu je 500 eur.