Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V nemocnici v Partizánskom otvorili ambulanciu klinickej onkológie

Nová ambulancia klinickej onkológie, ktorú otvorili v utorok 5. mája 2015 v nemocnici v Partizánskom, bude slúžiť najmä pre pacientov z okresov Partizánske a Bánovce nad Bebravou. Bude poskytovať komplexnú onkologickú terapiu s výnimkou rádioterapie. Na snímke vyšetrovňa onkoambulancie. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Ambulancia má zatiaľ zazmluvnené výkony s jednou súkromnou poisťovňou a zdravotnú starostlivosť bude poskytovať v utorok a stredu.

Partizánske 5. mája (TASR) - Nová ambulancia klinickej onkológie, ktorú otvorili dnes v nemocnici v Partizánskom, bude slúžiť najmä pre pacientov z okresov Partizánske a Bánovce nad Bebravou. Bude poskytovať komplexnú onkologickú terapiu s výnimkou rádioterapie.

"Ambulanciu klinickej onkológie sme otvorili v podstate na podnet občanov, pretože ambulantná sféra, ktorá zastrešuje onkológiu v okresoch Bánovce - Partizánske, je nedostatočná," ozrejmil riaditeľ partizánskej nemocnice Michal Orihel.

Ako pokračoval, obyvatelia spomínaných okresov by mali patriť do ambulancie v Partizánskom, ktorá funguje na privátnej báze, ale tá z kapacitného hľadiska nepostačuje. Môžu dochádzať tiež do ambulancií v Trenčíne, Novákoch alebo Nitre.

Horná Nitra patrí podľa klinickej onkologičky nemocnice v Partizánskom Alexandry Szabovej k regiónom s najvyšším výskytom novodiagnostikovaných onkologických ochorení v rámci Slovenska, preto má ambulancia podľa nej svoje opodstatnenie. "Budeme poskytovať komplexnú terapiu pre onkologických pacientov okrem rádioterapie. Budeme podávať chemoterapiu, biologickú liečbu a komplexnú podpornú terapiu, taktiež aj pre pacientov v terminálnych štádiách onkologických ochorení. Chceme poskytovať podporné výkony, ako sú napríklad abdominálne, pleurálne punkcie pre pacientov liečených v externých onkologických ambulanciách, čo sa dialo aj doteraz. Chceme taktiež predstaviť novinku v podobe preventívnych onkologických vyšetrení. Budú určené pre pacientov so zvýšeným výskytom onkologických ochorení v rodine a taktiež pre zdravú populáciu nad 40 rokov. Všetko bude na zvážení obvodného lekára," priblížila.

Ambulancia má zatiaľ zazmluvnené výkony s jednou súkromnou poisťovňou a zdravotnú starostlivosť bude poskytovať v utorok a stredu.

Orihel vyčíslil, že základná investícia do rekonštrukcie, ktorá spočívala hlavne vo vykonaní bezbariérovosti vstupu, nových povrchov stien, stropov, podláh, rozvodov a zakúpenia základného vybavenia, predstavovala približne 30.000 eur.

Nemocnica v Partizánskom patrí do siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti Svet zdravia.