Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trenčiansky kraj

Policajtov školili, ako reagovať pri násilí na ženách a domácom násilí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa odborníčky na systematizáciu vzdelávania KMC S.Činčurovej vzdelávanie môže prispieť k tomu, aby pri posudzovaní prípadov násilia nedochádzalo k zbytočným omylom, ktoré môžu mať fatálne následky.

Trenčín 1. mája (TASR) – Poskytnúť policajtom, ktorí majú prví kontakt s obeťami násilia na ženách a domáceho násilia, komplexné vedomosti potrebné k správnym postupom, bolo hlavným cieľom vzdelávania policajtov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK). Sériu školení, ktoré pripravilo v marci a apríli Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia na ženách (KMC) pôsobiace v rámci Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR), absolvovalo 147 policajtov z TSK.

Podľa odborníčky na systematizáciu vzdelávania KMC Sáry Činčurovej vzdelávanie môže prispieť k tomu, aby pri posudzovaní prípadov násilia nedochádzalo k zbytočným omylom, ktoré môžu mať fatálne následky.

Teší nás, že vďaka nášmu projektu získalo 147 policajtov prvého kontaktu informácie o situácii žien zažívajúcich násilie. Lektorky, ktoré pre políciu realizovali 17 jednodňových školení, sú dlhoročné expertky v oblasti rodovo podmieneného násilia a domáceho násilia,” uviedla Činčurová s tým, že sériu vzdelávaní absolvovali policajti z okresných riaditeľstiev Policajného zboru (PZ) v Novom Meste nad Váhom, Bánovciach nad Bebravou a Partizánskeho.

Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia na ženách vzdelávanie pre členov PZ realizuje už druhýkrát. Viac ako 100 policajtov prvého kontaktu z obvodných oddelení PZ v Trenčianskom okrese a policajtov zaradených na pohotovostnej motorizovanej jednotke PZ Trenčín absolvovalo toto vzdelávanie už v roku 2017.

Veľmi si ceníme opätovnú spoluprácu s Krajským riaditeľstvom PZ v Trenčíne a ich pochopenie pre problematiku. Som presvedčená, že z nadobudnutých znalostí budú profitovať nielen ženy, ale aj deti, muži či odkázané osoby, ktoré sú obeťami domáceho násilia,“ povedala vedúca manažérka Koordinačno-metodického centra pre prevenciu násilia na ženách Barbora Burajová.