Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Pomník Ľ. Štúra zreštaurujú za viac ako 11.000 eur

Na snímke hrob Ľudovíta Štúra Foto: TASR - Štefan Puškáš

Pamiatku zapísanú v Ústrednom zozname pamiatkového fondu zreštauruje podľa zverejnenej zmluvy restART BA

Bánovce nad Bebravou 23. júla (TASR) - Pomník Ľudovíta Štúra, ktorý sa nachádza v centre Bánoviec nad Bebravou, onedlho zreštaurujú. Radnica už podpísala so zhotoviteľom aj zmluvu o dielo, pričom tieto práce vyčíslili na viac ako 11.000 eur.

Pamiatku zapísanú v Ústrednom zozname pamiatkového fondu zreštauruje podľa zverejnenej zmluvy restART BA, s.r.o. Projekt bude zahŕňať očistenie celého pomníka od depozitov a mikroflóry, rekonštrukciu písma a škárovania, farebné scelenie celého pomníka, konzervovanie bronzovej plastiky ochranným náterom, hydrofobizáciu povrchu kameňa, lešenie a lešenárske práce aj záverečnú reštaurátorskú dokumentáciu. Vyčíslený je na 11.584 eur.

"Reštaurovanie pomníka na Námestí Ľudovíta Štúra bude radnica financovať z dotácie od Ministerstva kultúry SR vo výške 9000 eur a vlastných prostriedkov," ozrejmila pre TASR prednostka Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou Alexandra Gieciová.

S reštaurovaním by mal zhotoviteľ začať už budúci mesiac, pričom radnica podľa Gieciovej dúfa, že práce dokončí do 13. septembra, keď by mali byť v meste oslavy venované Roku Ľudovíta Štúra.