Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Považská Bystrica opäť posúva začiatok zimnej údržby ciest

Ilustračná snímka Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Zimná údržba sa podľa hovorkyne mesta na základe zmluvy začína 1. novembra, trvá do konca marca budúceho roku.

Považská Bystrica 6. novembra (TASR) – Zimnú údržbu mestských komunikácií v Považskej Bystrici bude v nasledujúcej zimnej sezóne zabezpečovať spoločnosť Megawaste pomocou troch veľkých sypačov, dvoch malých sypačov na chodníky a ôsmich traktorov. Ručné odhrabávať sneh bude navyše desať zamestnancov spoločnosti.

Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Považská Bystrica Iveta Kováčiková, zimná údržba sa na základe zmluvy začína 1. novembra, trvá do konca marca budúceho roku. „Aj v tomto roku však mesto využíva ustanovenie zmluvy, že v prípade priaznivých poveternostných podmienok má právo posunúť začiatok zimnej údržby. V posledných rokoch toto právo využíva pravidelne,“ skonštatovala Kováčiková s tým, že po spustení zimnej pohotovosti bude obyvateľom mesta k dispozícii 24-hodinový dispečing na telefónnom čísle 0911906150.

Zimnú údržbu na cestách I. triedy v katastri mesta Považská Bystrica zabezpečuje Investičná výstavba a správa ciest Žilina, na cestách II. a III. triedy Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja a na mestských komunikáciách spoločnosť Megawaste. Náklady na zimnú údržbu mestských komunikácií za minulú zimu boli 380.000 eur.

„Keďže zimné obdobie z pohľadu tvorby rozpočtu zasahuje do dvoch rozpočtových rokov, v rozpočte na rok 2015 je na túto zimu (november) približne 7000 eur, výška financií na ďalšie zimné mesiace (december - marec) bude až v schválenom rozpočte na rok 2016,“ doplnila považskobystrická hovorkyňa.

Počas minulej zimy sa spotrebovalo 1044 ton chemického a 2074 ton inertného posypového materiálu. Posypový materiál objednávajú a dovážajú priebežne podľa spotreby počas výkonu zimnej údržby. Momentálne je v skladoch pripravených 350 ton chemického a 700 ton inertného posypového materiálu.