Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Od povodne v okolí Prievidze uplynulo päť rokov, úrady sa poučili

Rozvodnený potok v obci Čereňany (okres Prievidza), archívne foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Odvtedy sa podľa prednostu okresného úradu spravilo veľmi veľa.

Prievidza 24. augusta (TASR) - Súbor opatrení na zamedzenie povodne, ako i včasné informovanie o nej zrealizovali záchranné zložky, štátna správa a samospráva od povodne v okrese Prievidza, od ktorej 15. augusta uplynulo päť rokov. Storočná voda, ktorá zaplavila mestá Prievidza, Handlová, Nováky i viacero okolitých obcí, si vyžiadala dve obete na životoch a asi niekoľkomiliónové škody.

Ako sa dnes zhodli zástupcovia hasičov, štátnej správy i samosprávy Prievidze, množstvo vody z riek Handlovka, Nitra, ako i menších potokov, ktoré za krátky čas zasiahlo viacero lokalít v okrese, všetkých prekvapilo. Tiež, že sa situácia v prípade vzájomného informovania sa o mimoriadnej situácii zlepšila.

"Ministerstvo vnútra ozaj dbá na to, aby sme sa po týchto udalostiach poučili a dostali sme množstvo materiálu, výjazdovej techniky, nové protipovodňové balíky pre dobrovoľné hasičské zbory v obciach," povedal riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prievidzi Stanislav Kmeť. Ako ďalej zhodnotil, zásah HaZZ pred piatimi rokmi bol vykonaný profesionálne aj s technikou, ktorú mali hasiči k dispozícii, a v prípade ďalšej mimoriadnej udalosti sú na ňu pripravení. "Sledujeme si správy, ktoré sú na internete, všetko máme prístupné, okresný úrad nám podáva predbežné správy, my sa v podstate správame podľa nášho protipovodňového plánu, ktorý je spracovaný a schválený okresným úradom. Takže v daný moment, keď máme informáciu, že takéto niečo môže nastať, priebežne sa robia prípravy. Keď je prietrž, chodíme na odpočtové miesta, kde sledujeme stav hladiny Handlovky, respektíve Nitry, a potom dávame informácie na krízový štáb," ozrejmil.

Podľa slov prednostu okresného úradu Jozefa Stopku sa od povodne v roku 2010 spravilo veľmi veľa. "Je to systém vyrozumenia obyvateľov formou bezdrôtových sirén, ktoré sú priamo ovládané z ministerstva vnútra alebo prostredníctvom linky 112, ďalej pravidelné poučovanie starostov, primátorov a zodpovedných osôb, ktoré vykonáva Okresný úrad Prievidza dvakrát ročne, takisto informovanie primátorov, starostov prostredníctvom sms správy o mimoriadnej udalosti," vymenoval.

Súbor opatrení na zamedzenie povodne zrealizovala aj prievidzská samospráva. Ako zhodnotil zástupca primátorky Ľuboš Maxina, mesto Prievidza je lepšie pripravené na takúto nečakanú udalosť, aká sa stala počas Prievidzských hodov v roku 2010. Podľa jeho slov má pripravených 2000 vriec na napĺňanie pieskom, údržbou prešiel aj mestský rozhlas či zabezpečila vodozádržné opatrenia na chodníkoch a lávkach. "Systém varovania sa zlepšil, pravidelne skúšame mestský rozhlas aj niektorými oznamami samosprávy pre obyvateľov mesta. Pôvodne ho spravovala mestská polícia, dnes ho spravuje 100-percentná spoločnosť mesta Technické služby mesta Prievidza, ktorá jednak disponuje technikou, plošinami a prípadné opravy, nedostatky aktuálne vieme zabezpečiť bez procesu verejného obstarávania, ktorý je často zdĺhavý a náročný," skonštatoval.

Slovenský vodohospodársky podnik po povodni vyčistil korytá riek, ako aj ich okolie. Aktuálny je aj projekt protipovodňových opatrení v regióne hornej Nitry za viac ako 3,76 milióna eur, ktorý vodohospodári v spolupráci s mestami Nováky a Handlová financujú z takzvaných Nórskych fondov. Súbor 13 čiastkových opatrení komplexnejšie rieši povodia troch riek - Handlovky, Nitry a Bebravy.

K ničivej povodni, ktorá v okrese Prievidza zasiahla Prievidzu, Malú Čausu, Handlovú, Chrenovec-Brusno, Jalovec, Nováky, Nedožery-Brezany a Opatovce nad Nitrou, došlo 15. augusta 2010 dopoludnia. Po veľkej prietrži sa tam vyliali rieky Nitra, Handlovka, potoky v obciach a prívalová voda z polí v okolí obcí. Voda zaplavila pivnice, domy, podmyla cesty, prerušila inžinierske siete, strhla mosty, polámala stromy, zhodila elektrické stĺpy, odplavila autá, spôsobila viacero dopravných nehôd. Škody, ktoré napáchala, sa presne vyčísliť nedajú, keďže viaceré obce následky povodne odstraňujú ešte tento rok.