Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Pre opravu námestia mali v Handlovej vyrúbať väčšie množstvo stromov

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

K samotnému vypíleniu stromov došlo podľa nej z dvoch dôvodov, výrubu boli vystavené stromy so zlým zdravotným stavom a taktiež aj tie, ktoré bránili v realizácii architektonického projektu.

Handlová 27. júla (TASR) - Viac ako tri desiatky stromov mali pôvodne ustúpiť prebiehajúcej rekonštrukcii centrálnej zóny v Handlovej. Výrub sa však reálne dotkol menšieho počtu drevín, dôvodom bola iniciatíva samosprávy zachovať čo najväčšie množstvo verejnej zelene, medzi ktorú patria aj dvestoročné lipy.

"Počas prípravy projektu prešiel každý jeden strom a verejná zeleň na území stavebných prác detailnou kontrolou. Autor projektu Patrik Juríček sa riadil princípom čo najmenšieho počtu zásahov do verejnej zelene," uviedla hovorkyňa Handlovej Soryana Hádenová.

K samotnému vypíleniu stromov došlo podľa nej z dvoch dôvodov, výrubu boli vystavené stromy so zlým zdravotným stavom a taktiež aj tie, ktoré bránili v realizácii architektonického projektu. "Na základe odborníkmi vydaného rozhodnutia bolo celkovo pripravených 35 stromov na výrub, reálne však bolo vyrúbaných o 12 až 15 kusov menej, keďže bol opätovne zvážený ich výrub v spolupráci s dodávateľom, a to s cieľom ich záchrany," vysvetlila.

Najväčším zásahom bolo vypílenie stromov pred hotelom Baník, v parku pred Kostolom sv. Kataríny, a to pre plánovanú výstavbu autobusovej zastávky. "Mesto Handlová, zhotoviteľ aj architekt projektu si uvedomujú význam a nenahraditeľnosť zelene. Aj z tohto dôvodu sa snažia prispôsobiť danej situácii a zachrániť zdravé stromy pred výrubom a pred radikálnejším výrezom odborníkov. Stromy sú však v týchto dňoch ohrozované veľkým zásahom v koreňovej sústave, preto sa stavebné práce priebežne prispôsobujú. Ich zdravie ohrozujú aj nepriaznivé klimatické podmienky. Veríme však, že prežijú," dodala Hádenová.

S rekonštrukciou Námestia baníkov, ktorá je vyčíslená na 2.192.014,10 eura a radnica ju bude financovať zo štrukturálnych fondov, začala stavebná firma 19. júna. Práce by mali byť v zmysle výzvy ukončené do 31. októbra. Spolu s touto opravou realizuje rekonštrukciu kanalizácie aj Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., Banská Bystrica. Táto investícia v réžii vodárov je vyčíslená na 300.000 eur.