Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Premeny Trenčianskeho hradu zatraktívnili jednu z dominánt Považia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Trenčiansky hrad po niekoľkých rokoch opäť ožíva.

Trenčín 23. augusta (TASR) - Množstvo kultúrnych podujatí, nové expozície, oprava a sprístupňovanie nových historických objektov, wifi sieť zadarmo a upravené okolie sú výsledkom práce nového vedenia Trenčianskeho múzea, ktoré spravuje Trenčiansky hrad. Jedna z dominánt stredného Považia sa tak stáva čoraz väčším lákadlom pre turistov.

Podľa riaditeľa Trenčianskeho múzea Petra Martiniska prešiel Trenčiansky hrad mnohými zmenami. Množstvo objektov bolo z dôvodu zanedbania údržby v havarijnom stave, hrozili dokonca sankcie zo strany Krajského pamiatkového úradu. "V prvotnej fáze sme museli hrad, jeho vnútorné aj vonkajšie priestory upratať, odstrániť rokmi nahromadený odpad. Skontrolovali sme každý objekt, každú miestnosť, aby do nich nezatekalo, nepraskala omietka či neboli inak poškodzované počasím a vplyvom vonkajšieho prostredia," uviedol Peter Martinisko.

Ako dodal, postupne sa pustili do väčších projektov a rekonštrukcií, podarilo sa sprístupniť nový priestor hradnej kasárne, určený na kultúrne podujatia, výstavy a expozície. V Ľudovítovom paláci sprístupnili stálu expozíciu historického nábytku. Nových návštevníkov prilákala aj výstava mýtických zvierat z povestí a rozprávok Draci a drakobijci, ktorá je od júna sprístupnená v delovej bašte. Hradné nádvorie ožíva v lete množstvom kultúrnych podujatí a koncertov, jedným z nich je koncert japonských bubeníkov. Pokračuje sa v úspešnej spolupráci na podujatiach, akými sú Trenčianske hradné slávnosti, festival Kultúrne podujatie, NáHradný festival, festival Bella a Capella, Noc tajomných svetiel a mnohé iné. Najmenších návštevníkov hradu láka dobový tábor s vystúpeniami sokoliarov či nočné prehliadky hradu, ktoré tento rok múzeum po prvý raz realizuje v troch rozdielnych príbehoch, a to Príbeh o studni lásky, Dračí dych a Ja, rytier. Zmeny sa prejavujú na zvýšenej návštevnosti tejto historickej pamiatky.

Premeny Trenčianskeho hradu sa daria uskutočňovať vďaka podpore zo strany vedenia TSK. "Trenčiansky samosprávny kraj ako zriaďovateľ Trenčianskeho múzea vyčlenil v rozpočte prostriedky na obnovu historických objektov v správe Trenčianskeho múzea, ako aj na spolufinancovanie projektov z európskych fondov. Jedným z takýchto projektov bude rekonštrukcia južného opevnenia, kavaliera a hodinovej veže," informoval predseda TSK Jaroslav Baška.

V budúcom roku je podľa neho plánovaných množstvo ďalších projektov väčšieho rozsahu ako napríklad rekonštrukcia a nadstavenie administratívnej budovy, oprava strechy a interiéru delovej bašty, sprístupnenie hladomorne s replikami mučiacich nástrojov či otvorenie zrekonštruovaného ubytovania. "Som rád, že Trenčiansky hrad po niekoľkých rokoch opäť ožíva. Je jednou z dominánt kraja, ročne láka tisícky turistov, preto sa oň treba náležite starať. Verím, že nedostatky z minulého obdobia sa nám podarí postupne odstrániť a že zrealizujeme množstvo zaujímavých projektov, ktoré hradu prinesú novú pridanú hodnotu," uzavrel Baška.