Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

PRIEVIDZA: Exprimátori jubilujú, spomínali na svoje funkčné obdobia

Erb mesta Prievidza Foto: Heraldický register

Za ťažké, respektíve neporovnateľné oproti svojim funkčným obdobiam označili bývalí prievidzskí primátori Ivan Vaňo a Miloš Souček toto aktuálne.

Prievidza 21. mája (TASR) - Za ťažké, respektíve neporovnateľné oproti svojim funkčným obdobiam označili bývalí prievidzskí primátori Ivan Vaňo a Miloš Souček toto aktuálne. Bývalých predstaviteľov samosprávy dnes prijala terajšia primátorka Katarína Macháčková na pôde mestského domu pri príležitosti ich životných jubileí.

"Doba sa mení, spoločenské vzťahy sa menia, iné vyjednávania sa musia absolvovať. Veľmi sa teraz lobuje po straníckych linkách, čo ma trošku prekvapuje. Keď vidím v televízii iných starostov a primátorov z celej republiky, kde sa ako preferujú financie a čo všetko môžu, tak ma to trošku bolí," uviedol 70-ročný Vaňo, ktorý funkciu primátora zastával vo volebných obdobiach v rokoch 1994 až 1998 a 1998 až 2002.

Podotkol, že toto obdobie je v porovnaní s tými jeho funkčnými práve náročnejšie na vyjednávania, primátor musí komunikovať s tým "pravým". "Či to padne na úrodnú pôdu, nepadne, ako dlho to bude trvať," ozrejmil.

Tesne po revolúcii nastúpil na primátorský post na jedno volebné obdobie dnes už 60-ročný Souček, ktorý spomenul, že počas jeho funkcie sa "rodilo" všetko nové. "Starý systém dožíval, bolo treba vytvoriť mestskú legislatívu, štruktúru úradu a tak ďalej. Nedá sa to porovnať," poznamenal s tým, že za jeho 'primátorovania' nemala samospráva toľké kompetencie a všetko sa budovalo nanovo.

"Každá doba má svoje špecifiká, pán inžinier Souček bol v tom porevolučnom období, kedy naozaj boli zásadné spoločenské zmeny a z toho vyplývali rôzne postoje, názory, aj problémy, ktoré v tom období mesto malo. Pán inžinier Vaňo bol v období, ktoré bolo niečím iné, v niečom rovnaké,"
porovnala Macháčková.

Robiť prácu primátora je podľa Macháčkovej vždy veľmi zložité, pretože pracuje s ľuďmi a každý, kto s nimi pracuje, vie, že ľuďom sa veľmi ťažko vyhovie a nikdy sa nevyhovie všetkým. "Takže tá práca je preto náročná, a preto je zase aj taká krásna a myslím si, že každý, kto robí prácu primátora, že ho to musí predovšetkým baviť a musí to byť preňho takým naplnením života, lebo inak sa toto robiť nedá," dodala.