Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza má po novom dvoch viceprimátorov, Ľ. Maxinu a Ľ. Jelačiča

Prievidza, ilustračná snímka. Foto: prievidza.sk

Informáciu vzali na vedomie na ustanovujúcom rokovaní mestského zastupiteľstva v pondelok tamojší mestskí poslanci.

Prievidza 3. decembra (TASR) - Mesto Prievidza má po novom dvoch viceprimátorov. Popri Ľubošovi Maxinovi (Spolu - občianska demokracia), ktorý túto funkciu zastával aj minulé volebné obdobie, bude na tomto poste pôsobiť aj Ľuboš Jelačič (Spolu - občianska demokracia). Informáciu vzali na vedomie na ustanovujúcom rokovaní mestského zastupiteľstva v pondelok tamojší mestskí poslanci.

"Rozhodli sme sa tak preto, lebo nás čaká veľmi náročné obdobie. Prvý zástupca by sa mal venovať investičným projektom, ktorých je veľmi veľa a budeme hľadať ešte aj ďalšie aktivity tohto typu. Druhý zástupca sa bude venovať aj téme transformácie hornej Nitry a, samozrejme, oblastiam kultúry, sociálnej pomoci a školstva," zdôvodnila počet svojich zástupcov primátorka Katarína Macháčková (Spolu - občianska demokracia).

Maxina bude pôsobiť na poste prvého a Jelačič na poste druhého zástupcu primátorky mesta. Mestskí poslanci zároveň svojím hlasovaním odobrili, že Maxina bude dostávať plat 2000 eur za mesiac a Jelačič 1500 eur za mesiac. Obaja budú v zmysle zákona zároveň členmi mestskej rady (MsR). Okrem nich tam budú pôsobiť na základe tajného hlasovania Branislav Bucák (Spolu - občianska demokracia), Katarína Čičmancová (Spolu - občianska demokracia), Helena Dadíková (Spolu - občianska demokracia), Kvetoslava Ďurčová (nezávislá) a Petra Hajšelová (SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina a Progresívne Slovensko).

K zloženiu MsR mali na rokovaní výhrady poslanci z klubu koalície SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina a Progresívne Slovensko (PS), a to aj za nezávislých poslancov. "My sme prišli robiť konštruktívnu politiku, lebo nebudeme politikárčiť v malom meste, ktoré nie je centrum vesmíru. Ale na druhej strane, každý z nás sa stal poslancom na základe voličských hlasov, a nebolo ich málo. My sme založili klub, ktorý má päť členov a legitímne sa rozhodol menovať ľudí, ktorých chce, aby boli na niektorých pozíciách," ozrejmila Eleonóra Porubcová, ktorú klub navrhol ako členku MsR.

Klub túto požiadavku doručil primátorke, no ona sa ju podľa slov Porubcovej rozhodla ignorovať. "Vymenovala síce člena z nášho klubu, ale to nie je náš zástupca. Myslím si, že je najvyšší čas, aby sme veci nazývali pravými menami. Pani doktorku Hajšelovú, samozrejme, podporujeme, má našu plnú podporu. Nech v mestskej rade pracuje, vôbec nemáme pochybnosti o jej schopnostiach, ale to nie je legitímny kandidát nášho klubu, to je kandidát pani primátorky a ja v tom vidím zásadný rozdiel," doplnila.

Členom MsR mal byť podľa návrhu poslancov z klubu a nezávislých i Michal Dobiaš (nezávislý), ten sa podľa svojich slov chce zúčastňovať rokovaní MsR ako nečlen.

Zloženie MsR navrhla primátorka, tá nomináciu Hajšelovej odôvodnila tým, že je nováčikom a mesto chce dať príležitosť aj novým tváram, rovnako preto za nezávislých nominovala Ďurčovú. "Je to moje legitímne právo, myslím, že obidve sú dostatočne kompetentné na to, aby v mestskej rade boli a dostali túto príležitosť," reagovala.

V tom, že odmietla nomináciu klubu opozičných poslancov, problém Macháčková podľa svojich slov nevidí. "Oni dali návrh, ktorí sme neakceptovali, predložili sme vlastný návrh, ktorý zastupiteľstvo schválilo," dodala.

Pri mestskom zastupiteľstve bude pôsobiť päť stálych komisií


Prievidza bude mať podobne ako predchádzajúce volebné obdobie päť stálych komisií pri mestskom zastupiteľstve (MsZ). Rozhodli o tom na svojom rokovaní v pondelok tamojší mestskí poslanci, ktorí zároveň schválili ich predsedov, ako aj členov.

Pri MsZ bude pôsobiť komisia finančná, majetková, regionálneho rozvoja a podnikateľských aktivít, tiež komisia dopravy, výstavby, územného plánu a životného prostredia, komisia školstva a kultúry, komisia starostlivosti o obyvateľov a komisia športu, mládeže a voľnočasových aktivít. Ďalšími poradnými orgánmi sú komisia na udeľovanie ocenení mesta Prievidza a posudzovanie návrhov historických označení a dočasná komisia pre riešenie krízovej situácie - svahových deformácií v Hradci a Veľkej Lehôtke. Rovnako bude pri MsZ pôsobiť komisia pre uplatňovanie ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, ako i komisia na prešetrenie sťažností proti činnosti poslanca MsZ, primátora mesta a hlavného kontrolóra.

Viacerí mestskí poslanci predniesli na rokovaní návrhy na zmenu v prípade niektorých členov komisií. Výhrady k zloženiu komisií v prípade neposlancov mal i Branislav Gigac (SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, Progresívne Slovensko), podľa ktorého nejde o odborníkov, ale o politikov, ktorí sú zamestnancami mesta pod politickým vedením a neúspešní kandidáti na poslancov. Zároveň navrhol diskusiu o komisiách zložených iba z poslancov. "Pokojne môžeme ísť viacerí do ďalších komisií, ja s tým nemám problém, ja pôjdem aj do ďalšej a môžeme sa svojej poslaneckej práci aktívne venovať," podčiarkol s tým, že nevidí dôvod, aby zamestnanci mesta boli členmi komisií. "Zamestnanci mesta pokojne môžu na komisie chodiť a ja to ocením," dodal.

V troch komisiách došlo na základe vlastných požiadaviek poslancov nakoniec k zmene v členoch. "Je veľmi ťažké dať do komisií členov, aby boli všetci spokojní, lebo každý má svoju predstavu, kde by chcel pôsobiť. Aj na zastupiteľstve bolo vidieť, že my sme sa snažili poslancom vyhovieť, pokiaľ chceli byť v nejakej komisii, tak sme ich tam dali. Diskusia sa tu viedla o neposlancoch. Je to systém, ktorý je zaužívaný v meste a myslím, že prax ukazuje, že je dobrý, že sú tam neposlanci - odborníci. Za tými ľuďmi stojí odborná kvalifikácia a podľa mňa je dobré, keď sú tam aj ľudia zvonku, pretože prinášajú práve pohľad zvonku a myslím si, že tie nominácie boli kvalitné," reagovala primátorka Katarína Macháčková (Spolu-občianska demokracia).

Mestskí poslanci zároveň schválili nominantov do školských rád, nových členov dozorných rád mestských spoločností, členov správnej rady BIC - TI Prievidza, doplnenie členov výborov mestských častí či zloženie ďalších poradných orgánov vedenia mesta.