Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V Prievidzi osvetlia do októbra 28 priechodov pre chodcov za 92 tisíc

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nové osvetlenie by malo byť podľa primátorky úspornejšie.

Prievidza 14. augusta (TASR) - Dovedna 28 priechodov pre chodcov na území mesta Prievidza sa v nasledujúcich týždňoch dočká osvetlenia. Realizáciu tohto projektu začala radnica v prvý augustový týždeň, na práce vyčlenila v rozpočte mesta 92.000 eur. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

V tomto období sa začali výkopové práce pre osvetlenie priechodov pre chodcov. Celý projekt počíta s osvetlením 28 priechodov na uliciach Bojnická cesta, A. Hlinku, Hviezdoslavova, Mariánska, Nováckeho, V. Clementisova, Ľ. Ondrejova a Nábrežná.

"Oproti minulým rokom je to značný nárast, pretože v priebehu rokov 2011 až 2014 bolo osvetlených sedem priechodov, a to päť na Bojnickej ceste, jeden na Nábrežnej ulici a jeden na Riečnej ulici," konštatovala primátorka mesta Katarína Macháčková.

Nové osvetlenie by malo byť aj úspornejšie. "V období medzi rokmi 2011 až 2014 sme na osvetlenie používali stožiare s výškou šesť metrov a svietidlá, ktoré mali halogenidové 150-wattové výbojky s teplotou chromatičnosti 4000 kelvinov, teda biele svetlo. V projekte, ktorý sme začali realizovať, teraz použijeme rovnaké šesť metrov vysoké stožiare, ale použijeme svietidlá na báze LED s rovnakými parametrami pri výrazne nižšom príkone 80 wattov," ozrejmil Matúš Richter z Technických služieb mesta Prievidza.

Predpokladaný termín ukončenia realizácie celého projektu naplánovala samospráva na október tohto roka.