Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzká radnica rieši počet oblakov v erbe mesta

Erb mesta Prievidza Foto: Heraldický register

Radnica sa obrátila na Heraldickú komisiu Ministerstva vnútra SR.

Prievidza 7. júla (TASR) - Počtom oblakov, na ktorých kľačí anjel v erbe, sa musela v uplynulom období zaoberať prievidzská samospráva. Urobila tak na podnet obyvateľov mesta, ktorí poukázali na viaceré verzie erbu, ktorý radnica používa.

"Niektorí obyvatelia tvrdili, že jedno vyobrazenie z roku 2005 nie je erbom mesta, lebo tam je iný počet obláčikov, na ktorých kľačí anjel. Sú tam aj trochu iné farby," uviedol vedúci kancelárie primátorky mesta Alojz Vlčko.

Ako pokračoval, radnica sa preto obrátila na Heraldickú komisiu Ministerstva vnútra SR. Tá skonštatovala, že ak znak spĺňa slovný popis erbu, je to erb mesta. "My sme preto ten blazón, slovný opis, nemenili a nechali sme to voľné. Čiže, aj to, čo je s dvoma aj troma obláčikmi, je erb mesta," ozrejmil. Komisia dala mestu aj odporúčanie, aby si vybralo kresbu, ktorú používa v súčasnosti. Radnica sa podľa Vlčka rozhodla pre kresbu z roku 2005 od Romana Turcela s dvoma obláčikmi, pretože je graficky dobre spracovaná a má k nej všetky podklady. Tiež si zaregistrovala erb ako ochrannú známku.

Problém s počtom oblakov bol súčasťou materiálu o internej smernici o používaní symbolov mesta, ktorou sa zaoberalo mestské zastupiteľstvo na svojom rokovaní koncom júna. Používanie symbolov upravovalo mesto doposiaľ prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia (VZN), na čo dala podnet prokuratúra. Radnica preto pripravila internú smernicu, pričom vychádzala z predmetného VZN.