Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzskí rybári plánujú rekonštrukciu centrály i úpravy v parku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Rybári pomáhajú prievidzskej samospráve aj pri čistení Necpalského potoka či zbere priemyselného odpadu pri rieke Nitra

Prievidza 24. mája (TASR) - Rekonštrukciu svojho nehnuteľného majetku, ako i úpravy v mestskom parku v spolupráci s mestom Prievidza plánuje Miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu (MsO SRZ) v Prievidzi v najbližšom období. Prievidzskí rybári majú tiež za sebou jarné kolo zarybnenia svojho revíru.

"Momentálne plánujeme rekonštrukciu našej centrály na Bottovej 5, kde chceme investovať približne 11.000 eur do omietok, zateplenia a rekonštrukčných prác v interiéri. Ide zatiaľ o jedinú väčšiu investíciu v tomto roku," uviedol pre TASR hospodár MsO SRZ v Prievidzi Zdenko Čavojčin.

Ako pokračoval, rybári majú v pláne odkúpiť tiež pozemky pod odstavným ramenom rieky Nitry číslo 1 od mesta Bojnice, pričom ich cena ešte nie je známa, no aktuálne ju určuje znalec. "V uplynulom období sme investovali tiež do odchovných zariadení 2000 až 3000 eur," spomenul.

Prievidzská organizácia zrealizovala tiež jarné kolo zarybnenia svojho revíru, v Nitrianskom Rudne pribudli štyri a Novákoch dve tony, v odstavnom ramene na rieke Nitra jedna tona, Kanianke 1,2 tony, Lazanoch 1,3 a Brezanoch 1,3 tony a na rieke Nitra 300 kilogramov kaprov. V pstruhových potokoch vysadili 2,2 tony pstruha dúhového a 30.000 kusov pstruha potočného jednoročného. "Momentálne tu máme okolo 250.000 troj- až štvorcentimetrových pstruhov potočných, ktoré plánujeme dochovať na určitú dĺžku a potom ich vysadiť do potokov," doplnil Čavojčin.

Miestna organizácia sa zapojila aj do zveľaďovania Mestského parku v Prievidzi. "Po roku od nástupu primátorky Kataríny Macháčkovej do funkcie sme ju skontaktovali a vzišla z toho spolupráca v podobe rekultivácie jazierka v parku do takej miery, aby bolo prevádzkyschopné. Vypiľovali sme tam náletové dreviny, čistili sme potrubia, napúšťali, vypúšťali vodu, doviezli sme tam približne 200 kilogramov rýb," priblížil Čavojčin.

Avizoval, že budúci mesiac má organizácia v pláne ďalšiu brigádu pri jazierku. "Chceme tam vytvoriť ešte ďalšie ohniská či vyčistiť jazierko," spresnil.

Rybári pomáhajú prievidzskej samospráve aj pri čistení Necpalského potoka či zbere priemyselného odpadu pri rieke Nitra, a to od Opatoviec nad Nitrou až po Nedožery-Brezany. "Spolupráca s mestom je teraz na vysokej úrovni. Od radnice sme dostali minulý rok dotáciu 4000 eur, tento rok je to zatiaľ 2000 eur a ďalších 2000 eur dostaneme na jeseň," ozrejmil hospodár.

Miestna organizácia má v súčasnosti 2608 členov, pričom ide o mužov, ženy i deti. Vlani zaznamenala mierny vzostup počtu členov a na základe neho prijali uznesenie, že tento rok prijme len toľko ľudí, koľko ich odíde. Tento rok zaznamenala pokles, čo znamená, že prijme všetkých adeptov na rybárov, no neprekročí hranicu 2608 členov. "Ľudia majú veľký záujem o členstvo, no klesá kvalita ich vedomostí, rybárskeho zákona, vyhlášky. Z jednohodinového školenia sme napríklad spravili osemhodinové a bude ukončené testom. Pri takom množstve členov stúpli aj poplatky," zhodnotil Čavojčin.