Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Žiadostí,sťažností a petícií vybavovala radnica v Prievidzi vlani viac

Prievidza, ilustračná snímka. Foto: prievidza.sk

Z celkového počtu podaní bolo 13 sťažností, deväť predstavovali petície a dve žiadosti sa týkali ochrany pokojného stavu.

Prievidza 5. februára (TASR)- Prievidzská samospráva v priebehu minulého roka dostala na prešetrenie 24 podaní. Oproti roku 2016 ide o nárast. Vyplýva to zo správy o vybavovaní sťažností, petícií, žiadostí na ochranu pokojného stavu za rok 2017, ktorú vzali na vedomie na svojom rokovaní v pondelok prievidzskí mestskí poslanci.

Z celkového počtu podaní bolo 13 sťažností, deväť predstavovali petície a dve žiadosti sa týkali ochrany pokojného stavu. V roku 2016 zaregistrovala samospráva 16 podaní. Vlani tak dostala o päť petícii, dve sťažnosti a jednu žiadosť na ochranu pokojného stavu viac. "Minulé roky sme mali pokles. Skôr očakávam, že tohto roku bude zmena podnetov, ten počet môže narásť, pretože je volebný rok a máme aj takzvaných notorických sťažovateľov alebo občania budú skúšať pred voľbami, ako sa poslanci postavia k niektorým petíciám a podľa toho možno bude závisieť, koho budú voliť," uviedol Anton Pišta, referent pre správne delikty, priestupky sťažnosti a petície mesta.

Zameranie petícií, ktoré dostala samospráva na prešetrenie, bolo podľa neho rôzne. "Dve sa týkali výrubu stromov, dá sa povedať, že aj tretia zasahovala do výrubu, ale tá obsahovala viac požiadaviek," načrtol. Ďalšie požiadavky obyvateľov sa týkali zmeny územného plánu či výstavby a opravy chodníkov a ciest v meste.

"Petíciám sa väčšinou v minulom roku vyhovelo, akurát sa nevyhovelo takým petíciám, ktoré nebolo možné vybaviť zo strany mesta, pretože to nebolo v jeho kompetencii," zhrnul Pišta.

Každý má podľa neho možnosť obrátiť sa s petíciou na orgán verejnej správy, ale to neznamená, že tento musí každej z nich vyhovieť. "Všetko záleží od podmienok, aké sú, či je na požiadavku dostatok financií alebo či to umožňuje legislatíva," dodal.