Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzský oldskautský oddiel oslavuje desať rokov svojej činnosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Oddiel oldskautov organizuje aj oddielové výlety na spoznávanie kultúrnych a historických pamiatok na Slovensku či krás prírody.

Prievidza 6. februára (TASR) - Prievidzský prvý oldskautský oddiel Stopy aktívny v 14. zbore Prievidza oslavuje v tomto období desať rokov svojej činnosti. Je tak dôkazom toho, že ani po skončení aktívnej činnosti skautský život neprestáva, informoval vodca 14. zboru Alojz Vlčko.

"Naša činnosť pozostáva z oddielových schôdzok raz mesačne. Pri ich vedení sa striedame, je to obohatením pre všetkých, pretože každý sa delí s tým, čo je v ňom, čo nosí v srdci s ostatnými," načrtla činnosť oddielu jeho vodkyňa Mária Šimková.

Oddiel oldskautov organizuje aj oddielové výlety na spoznávanie kultúrnych a historických pamiatok na Slovensku či krás prírody. Heslom oldskautov je "slúžim" a oldskauti sa ho snažia napĺňať nedeľným varením v charite, organizovaním degustácie jabĺk pre skautky a včielky a inými akciami. "Nechýbame ani na zborových akciách, ako je skautský ples, krížová cesta či oslavy sviatku svätého Juraja. Zúčastňujeme sa aj akcií, ktoré sú organizované na skautskej národnej a medzinárodnej úrovni, a tiež na akciách organizovaných našou farnosťou a inými, ako sú duchovné obnovy, uctenie relikvií svätej sestry Faustíny a podobne. Všetky naše akcie sú zachytené v kronike," priblížila Šimková.

Aktívni členovia oddielu zažili aj obdobia, keď bol skauting zakázaný. "Naša generácia sa musela naučiť, že byť skautom nie je len otázkou rovnošaty, aj keď aj tá je dôležitá. Ale byť skautom, to je hlavne otázka skautského zákona. Žiť ho v každom čase je veľmi ťažká úloha, ktorá nám prislúcha," pripomenul Alexander Halahyja, zástupca vodcu oddielu oldskautov, ktorý viac ako desaťročie viedol vĺčatá a prievidzský skautský zbor. Zdôraznil, že starší skauti chcú byť pre mladších príkladom ľudí, ktorí sa nechali formovať skautským zákonom, aby žili v harmónii s pravdou a láskou.

Prievidzskí oldskauti pozývajú medzi seba všetkých. "Budeme radi, ak sa k nám pridajú noví priatelia, ktorých oslovia skautské ideály," dodala Šimková.