Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Prudké búrky a krupobitie spôsobili pohromu v Klieštine a Hatnom

Dve popoludňajšie prudké búrky s krupobitím spôsobili vyliatie Klieštinského potoka, ktorý je pravostranným prítokom Marikovskeho potoka v Považskobystrickom okrese. Potôčik, ktorý je za normálnych okolností hlboký len niekoľko centimetrov, strhával ploty, poškodil niektoré komunikácie v obci Klieština a Hatné, voda sa prúdom valila cez dvory rodinných domov.Na snímke hasiči prechádzajú cez cestu, ktorú čiastočne zaplavila voda obci Klieština 20. mája 2015. Foto: FOTO TASR – Milan Podmaník

Na mieste zasahujú hasičské jednotky z Považskej Bystrice, Púchova, Dubnice nad Váhom a Trenčína.

Klieština 20. mája (TASR) – Dve popoludňajšie prudké búrky s krupobitím spôsobili vyliatie Klieštinského potoka, ktorý je pravostranným prítokom Marikovského potoka v Považskobystrickom okrese. Potôčik, ktorý je za normálnych okolností hlboký len niekoľko centimetrov, strhával ploty, poškodil niektoré komunikácie v obci Klieština a Hatné, voda sa prúdom valila cez dvory rodinných domov.



Na mieste zasahujú hasičské jednotky z Považskej Bystrice, Púchova, Dubnice nad Váhom a Trenčína. Podľa veliteľa zásahu Jána Vanča z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Považskej Bystrici hasičov požiadali o odčerpávanie vody.



„Keďže to vzhľadom na vysokú hladinu vody nebolo možné, musíme počkať, kým voda klesne. Hasičské jednotky zasahujú nielen v Klieštine, ale aj v ostatných obciach, ktoré sú pod touto obcou. Voda tiekla prúdom krížom cez dvory, zasiahla rodinné domy, hospodárske budovy a všetko, čo sa tam nachádzalo. Prúd bol taký prudký, že ak by niekoho voda strhla, nemal by šancu,“ priblížil Vančo.

Podľa miestneho obyvateľa Štefana Ištoka býva v Klieštinskom potoku zvyčajne vody „žabe po kolená“. „Potok nebol prehĺbený, vyregulovaný, všade je plno vŕb, nemá to prietok, preto sa to vylieva,“ skonštatoval Ištok, ktorému sa prívalová vlna prehnala cez dvor a v priebehu desiatich minút zmietla päť metrov kubických štrku, ktorý kúpil len nedávno.

Klieštinský potok spôsobil prudké zvýšenie hladiny aj v Marikovskom potoku, ktorý sa vlieva do Nosickej priehrady. Potok sa na niektorých miestach vylial aj v obci Udiča, voda zaplavila niekoľko záhrad a hlavnú cestu do Marikovskej doliny.