Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Rybníček: Rekonštrukcia námestia je najväčším zásahom od 12. storočia

Otvorenie Mierového námestia po rekonštrukcii v Trenčíne v sobotu 19. mája 2018. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najväčšia a najvýznamnejšia mestská investičná akcia dala námestiu novú tvár, no napriek tomu zachovala jedinečnú atmosféru.

Trenčín 19. mája (TASR) – Po viac ako roku prác začalo v sobotu slúžiť Trenčanom a návštevníkom mesta zrekonštruované Mierové námestie. Samospráva do rekonštrukcie investovala takmer 3,2 milióna eur. Najväčšia a najvýznamnejšia mestská investičná akcia dala námestiu novú tvár, no napriek tomu zachovala jedinečnú atmosféru.

"Veríme, že tak, ako bolo Mierové námestie kedysi centrom verejného života, miestom korzovania a spoločných stretnutí, bude to tak i po jeho komplexnej obnove," povedal primátor Trenčína Richard Rybníček.

"Mierové námestie je srdcom a dušou Trenčína. Jeho rekonštrukcia bola jedným z najväčších a najrozsiahlejších zásahov od prelomu 12. a 13. storočia. K obnove námestia sme pristupovali veľmi citlivo, je výsledkom niekoľkoročnej diskusie a participácie odbornej i laickej verejnosti. Chcem poďakovať majiteľom budov, ich obyvateľom, podnikateľom a vôbec všetkým Trenčanom, ktorí trpezlivo znášali celý rok obmedzenia spôsobené rekonštrukciou," doplnil.

Otvorenie Mierového námestia po rekonštrukcii v Trenčíne v sobotu 19. mája 2018.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Podľa riaditeľa zhotoviteľskej spoločnosti Cesty Nitra Juraja Servu na námestí sú rozšírené chodníky, celé je bezbariérové, má nové pódium z tropického dreva, nové lavičky, odpadové koše, cyklostojany pre 62 bicyklov. "Chodníky na námestí boli pôvodne z liateho asfaltu. Ten je dnes nahradený novými prírodnými materiálmi. Kocky na povrchu námestia sú nanovo poukladané a doplnené. Pribudli objekty architektúry, umelecké prvky. Ide o námestie s parametrami 21. storočia," skonštatoval Serva.

Okrem nápisu na hradnej skale bude rímsku minulosť Trenčína pripomínať aj nová bronzová fontána Marca Aurelia v centrálnom priestore námestia. Fontána predstavuje bronzovú misu s prepadávajúcou vodnou hladinou. Jej súčasťou je aj dvojitá bronzová zvlnená stena s korytom na vodu, ktorá padá do misy. Na zvlnenej ploche je rímskymi písmenami uvedený citát Marca Aurelia v slovenčine i latinčine - Pamätaj, že každý stráca len ten život, ktorý prežíva, a prežíva len ten, ktorý stráca.

Otvorenie Mierového námestia po rekonštrukcii v Trenčíne v sobotu 19. mája 2018.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Autormi architektonického návrhu novej podoby Mierového námestia sú Ivan Wahla a Tomáš Rusín z brnianskeho ateliéru RAW. "Mierové námestie má obrovskú európsku hodnotu. Ešte viac ho posilňuje fontána Marca Aurelia, okolo ktorej sú bronzové dosky s dátami z dejín Trenčína," vyjadril sa Rusín.

Súbežne s mestskou investičnou akciou obnovili správcovia na svoje náklady opotrebované inžinierske siete. Trenčianske vodárne a kanalizácie vymenili vyše 1200 metrov vodovodov a viac ako 650 metrov kanalizácie. Zrekonštruovali všetky prípojky. Plynári obnovili asi 1300 metrov plynárenských zariadení. Svoje siete zrekonštruovala i Západoslovenská distribučná. Spolu s investíciou mesta sa tak do rekonštrukcie námestia investovalo takmer päť miliónov eur.