Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Škôlka v Čereňanoch má nové vykurovanie za viac ako 200.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Žiadosť o nenávratný finančný príspevok schválilo Ministerstvo životného prostredia SR vo februári tohto roka, samotná rekonštrukcia v priestoroch materskej školy prebiehala od začiatku leta.

Čereňany 5. októbra (TASR) - Úsporu na nákladoch za vykurovanie by mal priniesť projekt výmeny zdrojov energie, ktorý v tomto období dokončili v materskej škole (MŠ) v Čereňanoch (okres Prievidza). Realizáciu investície financovala samospráva zo zdrojov Európskej únie v rámci Operačného programu Životné prostredie.

Žiadosť o nenávratný finančný príspevok schválilo Ministerstvo životného prostredia SR vo februári tohto roka, samotná rekonštrukcia v priestoroch materskej školy prebiehala od začiatku leta. "Menili sme kompletné kúrenie, pece, kde sa kúrilo handlovským uhlím. Takže teraz sú tam pece na peletky, kde máme ohrev teplej vody na kolektory, nové radiátory, potrubia, nové ovládanie, signalizáciu," priblížil pre TASR starosta Ján Mokrý.

Ako ozrejmil, obec si od zrealizovaného projektu sľubuje zníženie nákladov na teplo, pričom má teraz aj o jedného kuriča v škôlke menej. "Na budúci rok podávame ďalšie žiadosti. Ešte potrebujeme spraviť kúrenie v základnej škole, aj v kultúrnom dome chceme prejsť na takéto ekologické kúrenie. Sledujeme, aké budú projekty, aké budú vyhlásené výzvy. Momentálne máme vydané štyri alebo päť stavebných povolení, pracujeme od samého začiatku, aby sme boli pripravení, keď vyjde výzva, na ďalšie zveľadenie našej obce," dodal.

Celkové oprávnené výdavky na projekt predstavovali 219.295,68 eura, NFP schválilo ministerstvo najviac do výšky 208.330,90 eura. Dodávateľom prác bola spoločnosť L.I.R.R., s.r.o. so sídlom v Prievidzi, ktorá projekt zrealizovala za 209.816,66 eura vrátane dane z pridanej hodnoty. Spolufinancovanie obce bolo vo výške 5 % z celkových nákladov na projekt.