Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Starostovia obcí Pravnianskej doliny opäť varili vianočnú kapustnicu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Návštevníci na trhoch mohli ochutnať aj miestne špeciality, ako je pravnianska medovina či varené ríbezľové víno.

Nitrianske Pravno 19. decembra (TASR) – Vianočnú kapustnicu varili dnes na treťom ročníku vianočných trhov na námestí v Nitrianskom Pravne, v okrese Prievidza, starostovia a starostky obcí Pravnianskej doliny, združených v mikroregióne Hornonitrie.  Poruby, Poluvsia, Pravenca, Malinovej, Kľačna Tužiny, Chvojnice a Nitrianskeho Pravna.

„Sme už dobre zohraná partia, všetko sme si pripravili, aj dochutili sami. Do kotlov sme dali len samé dobroty. Samozrejme, okrem chutnej kapusty, údené rebrá, kolená, klobásy. Jedna je s hríbmi a trochu pikantná, druhá je so smotanou a tretia taká neutrálna. Som presvedčený, že všetkým návštevníkom bude chutiť,“ informoval starosta Nitrianskeho Pravna Jozef Balčirák. Starosta sa nemýlil. O starostovskú kapustnicu bol veľký záujem, ľudia na ňu stáli v rade, minulo sa jej takmer 150 litrov.



Návštevníci na trhoch mohli ochutnať aj miestne špeciality, ako je pravnianska medovina či varené ríbezľové víno. Pravnianske ženy zasa pripravili horúci vianočný punč. Súčasťou boli aj tvorivé dielne, kde si deti i dospelí od dozorom ľudových umelcov vyrábali rôzne vianočné ozdoby, ozdobovali medovníčky a na vlastné oči videli ako sa pečú vianočné oblátky. Svojimi výrobkami z dreva, kože, keramiky či prútia sa prezentovali viacerí majstri ľudových remesiel zo širokého okolia. O kultúrny program a dobrú náladu sa postarala spevácka skupina Lubená z Poluvsia.