Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Šútovce sa stanú dejiskom súťaže vo varení čerešňových gulí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Už tretí ročník podujatia sa uskutoční v sobotu 20. júna o 13.00 h na malom ihrisku pri Obecnom úrade v Šútovciach.

Šútovce 18. júna (TASR) - Súťaž vo varení čerešňových gulí, ako i sprievodný folklórny program, budú súčasťou Čerešňových slávností, ktoré pripravila obec Šútovce v okrese Prievidza a Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi. Už tretí ročník podujatia sa uskutoční v sobotu 20. júna o 13.00 h na malom ihrisku pri Obecnom úrade v Šútovciach.

"V Šútovciach boli kedysi rozšírení čerešnári a práve Čerešňovými slávnosťami si túto tradíciu v našej obci každoročne pripomíname," povedal pre TASR starosta Miroslav Rajčo.

Hlavným programom podujatia bude súťaž vo varení čerešňových gulí. "Zúčastnia sa na nej štyri družstvá, tento rok sa k ženám pridá aj jedno pánske družstvo. Cieľom je navariť najlepšie gule, pri hodnotení zaváži aj prezentácia družstva, keďže jeho členovia si šijú kostýmy, aby vyzerali ako čerešničky," priblížil Rajčo. Hlavný program budú dopĺňať aj súťaže ako napríklad hod metrovicou z čerešňového dreva.

V rámci sprievodného programu sa predstavia Anton Budinský z Očovej, Detská ľudová hudba spod Rokoša z Nitrianskeho Rudna, Folklórna skupina Košarinka z Temeša a Poluvská muzika z Poluvsia. Obec pripravila aj atrakcie pre deti v podobe kolotoča či nafukovacieho hradu s veľkou šmykľavkou. Malí návštevníci podujatia si budú môcť tiež pochutnať na cukrovej vate a iných sladkostiach, tí väčší na medovine.