Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trenčiansky kraj

Výstava pri Bojnickom zámku približuje anomálie ľudských tiel

Sovieho či jednookého muža, ženu bez rúk a nôh či s tvárou mulice si môže verejnosť pozrieť na výstave Katastrofy ľudského tela, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Verné napodobeniny ľudí, z ktorých väčšina svoj hendikep využila v živote aj prácou v cirkusoch, si môžu návštevníci pozrieť v priestoroch bývalej Zámockej reštaurácie do 31. augusta. Na snímke v popredí muž s dvoma tvárami, vľavo trojoký muž, vpravo štvoroký muž. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Sovieho či jednookého muža, ženu bez rúk a nôh či s tvárou mulice si môže verejnosť pozrieť na výstave Katastrofy ľudského tela, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeum.

Bojnice 2. júna (TASR) - Sovieho či jednookého muža, ženu bez rúk a nôh či s tvárou mulice si môže verejnosť pozrieť na výstave Katastrofy ľudského tela, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Verné napodobeniny ľudí, z ktorých väčšina svoj hendikep využila v živote aj prácou v cirkusoch, si môžu návštevníci pozrieť v priestoroch bývalej Zámockej reštaurácie do 31. augusta.



"Výstava prináša jedinečnú možnosť spoznať výnimočných ľudí a na vlastné oči uvidieť muža s troma očami trpiaceho vrodenou chybou, ktorá spôsobila rozdvojenie tváre, sovieho muža, ktorý vďaka zdeformovaným krčným stavcom dokázal otočiť hlavu o 180 stupňov, alebo muža, ktorý sa narodil bez horných končatín, no napriek tomu perfektne strieľal z luku dokonca aj do letiacich cieľov," priblížila kultúrno-propagačná manažérka SNM - Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Doplnila, že návštevníci môžu vidieť 25 verných napodobenín z vosku, ktoré podľa dobových prameňov o ľuďoch s vrodenými anomáliami vytvorili umelci v petrohradskom antropologickom múzeu. "Jednotlivé voskové figuríny sú prepracované do najmenších detailov. Pri ich výrobe sa použili okrem iného aj skutočné ľudské vlasy či očné a zubné implantáty používané v medicíne," uzavrela.