Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčín nebude mať v tomto volebnom období mestskú radu

Richard Rybníček Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa primátora Richarda Rybníčka bola mestská rada iba poradným orgánom mestského zastupiteľstva.

Trenčín 20. januára (TASR) – Mesto Trenčín nebude mať v nasledujúcom volebnom období mestskú radu. O jej nezriadení rozhodli na dnešnom rokovaní poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva. Zrušením mestskej rady ušetrí Trenčín ročne asi 6000 eur.

Podľa primátora Richarda Rybníčka bola mestská rada iba poradným orgánom mestského zastupiteľstva. Odborné prerokovanie materiálov zabezpečia na dostatočnej úrovni komisie mestského zastupiteľstva a výbory mestských častí. Okrem finančnej úspory odbúra zrušenie mestskej rady aj časovú záťaž tých poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí by boli zároveň členmi mestskej rady.

„Zákon o obecnom zriadení zakotvuje zásadu, podľa ktorej je mestská rada fakultatívnym orgánom zastupiteľstva, čiže orgánom, ktorý sa nemusí zriadiť. Ak je mestská rada zriadená, má charakter stáleho orgánu a je zložená výlučne z poslancov volených mestským zastupiteľstvom. Jej účelom nie je pôsobiť ako samostatný orgán. Nikdy nemôže rozhodovať samostatne o tých veciach a v tých oblastiach, ktoré patria do výhradnej právomoci zastupiteľstva a primátora,“ zdôraznil Rybníček.