Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčiansky samosprávny kraj ruší Centrum sociálnych služieb Javorník

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zariadenie bude prevádzkovať obec.

Trenčín 18. mája (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zruší ku koncu tohto roka Centrum sociálnych služieb (CSS) Javorník v obci Papradno v Považskobystrickom okrese. Jeho zrušenie schválili dnes poslanci Zastupiteľstva TSK, zariadenie bude prevádzkovať obec.

CSS Javorník poskytuje sociálne služby 27 klientom a podľa poverenej vedúcej odboru zdravotníctva a sociálnej pomoci TSK Eleny Štefíkovej je najnákladovejším sociálnym zariadením v kraji. V minulom roku sa oprávnené náklady na jedného klienta pohybovali vo výške 859 eur mesačne. Budovu zariadenia má TSK v prenájme na dobu neurčitú od obce Papradno.

"Keďže budova CSS Javorník je majetkom obce Papradno, akákoľvek prestavba, rekonštrukcia a modernizácia, ktorá by viedla k zníženiu nákladov a zvýšeniu kapacity zariadenia by bola pre Trenčiansky samosprávny kraj istým rizikom a neefektívnym výdavkom do budúcnosti. V zariadení sa služby poskytujú takmer 93 percentám seniorom, ktorí sú občanmi obce, prípadne občanmi z blízkeho okolia, teda TSK v tomto prípade supluje funkciu obce a štátu a vynakladá finančné prostriedky, ktoré by mohli byť efektívnejšie využité," skonštatovala Štefíková.

Podľa poslankyne TSK i obecného zastupiteľstva v Papradne Viery Zboranovej súčasným klientom CSS Javorník bude sociálne služby poskytovať obec, ktorá svoj zámer už vyjadrila na pracovnom stretnutí s vedením TSK vo februári minulého roku. K prevádzkovaniu zariadenia sa súhlasne vyjadrilo aj obecné zastupiteľstvo v Papradne.