Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trenčiansky kraj

V Diviackej Novej Vsi vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Sneženie a dlhotrvajúci dážď spôsobili problémy vo viacerých obciach Prievidzského okresu.

Prievidza 2. apríla (TASR) - Sneženie a dlhotrvajúci dážď spôsobili problémy vo viacerých obciach Prievidzského okresu. V Diviackej Novej Vsi o 17.00 h vyhlásili v dôsledku vybreženia Vrbanského potoka, ktorý zaplavil miestnu komunikáciu, tretí stupeň povodňovej aktivity. Viacero zásahov absolvovali aj hasiči v podvečerných hodinách v iných častiach okresu.

"Vybrežený Vrbanský potok podvečer zaplavil miestnu komunikáciu v dĺžke asi 500 metrov, voda dosahovala nad 25 centimetrov, asi päť domov je ohrozených,"
povedal pre TASR starosta obce Ivan Kohút.

Vodu od domov odčerpávajú dobrovoľní hasiči, momentálne hladina vody na miestnej ceste dosahuje približne 22 centimetrov. "Aktuálne prestalo pršať. Tretí stupeň povodňovej aktivity zatiaľ ponechávame v platnosti, závisí to na počasí," dodal starosta.

Ako TASR informovalo Operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne, hasiči v súvislosti s počasím odstraňovali spadnutý strom a odčerpávali vodu z priestorov firmy v Koši. V Novákoch zase mestskí policajti priebežne čistili kanalizačné vpusty, voda sa však z tokov nevybrežila.

Dážď spôsobil problémy aj v obci Kocurany, kde sa vylial miestny potok a zatopil záhrady. Podľa starostu Vojtecha Čičmanca sa potok vylial asi do desiatich metrov od koryta, k domom a bytom sa však voda nedostala. "Zanesené miesta čistili ľudia z obce, potok je plný, zatiaľ voda stíha odtekať, ak do rána nebude intenzívne pršať, tak by to malo byť v poriadku," dodal.

V susednej obci Opatovce nad Nitrou spôsobil dážď podľa slov starostky Dany Meliškovej menšie problémy na dvoch miestach. "Potok od Kocurian sa vylial pri družstve popod cestu, situácia je však už teraz stabilizovaná a voda začala naspäť odtekať do potoka. Druhý tok pri obecnom úrade zaplavil rúru, tú dobrovoľníci prečistili tiež," priblížila.

Krátko po 17.30 h vydal pre okres Prievidza Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu druhého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa. Výstraha by mala trvať približne do 20.30 h.