Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V rodnej obci M. R. Štefánika slávnostne odhalili maketu mohyly

V rámci Celonárodnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti gen. M. R. Štefánika odhalili v Košariskách 4. mája 2019 maketu Mohyly Milana Rastislava Štefánika. Foto: TASR/Vladimír Miček

Svojou polohou súčasne plní funkciu pútača nielen k samotnému Bradlu, ale aj k iným dôležitým turistickým cieľom kopaničiarskeho regiónu spojeným s osobnosťou Štefánika priamo či nepriamo.

Košariská 4. mája (TASR) – V rámci Celonárodnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti gen. M. R. Štefánika odhalil v Košariskách predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška v sobotu maketu Mohyly Milana Rastislava Štefánika.

Štefánikovo rodisko realizovalo maketu v rámci participatívneho komunitného rozpočtu TSK, keď uspelo zo 41 podaných projektov. "Počas dňa je pripravených množstvo podujatí, ktoré pripomínajú osobnosť Štefánika. Jednou z nich je aj odhalenie makety mohyly. O projekte nerozhoduje ani kraj, ani ja ako župan, ale rozhodli o ňom samotní občania, čo potvrdzuje, že Štefánik sa teší veľkej úcte svojich rodákov,“ uviedol Baška.

. Na snímke vľavo starosta obce Košariská Štefan Antol a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
Foto: TASR/Vladimír Miček


Hlavným zámerom projektu bolo priblíženie miesta posledného odpočinku významného rodáka z Košarísk, ktoré je jedinečným dielom architekta Dušana Jurkoviča, návštevníkom Múzea M. R. Štefánika. "Veľmi dôležitým faktom je aj to, že sme mohylu priblížili ľuďom so zdravotným postihnutím, pre ktorých je samotná návšteva mohyly takmer nemožná. Ide hlavne o zrakovo a telesne postihnutých občanov. Časť informácií na makete je dokonca písaná Braillovým písmom,“ doplnil predseda TSK. Autorom modelu je Fedor Mikulčík.

Svojou polohou súčasne plní funkciu pútača nielen k samotnému Bradlu, ale aj k iným dôležitým turistickým cieľom kopaničiarskeho regiónu spojeným s osobnosťou Štefánika priamo či nepriamo. Okrem makety sa vyrobili a osadili dva drevené stojany s mapami a legendou.