Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Svoj hlas kandidátom odovzdali v Lazanoch i folkloristky zo Sielnice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

K volebnej urne na obecnom úrade pristúpili po tom, čo pripravili všetko na popoludňajšiu vegetariánsku zabíjačku v blízkom Zvonárike dome.

Lazany 10. novembra (TASR)- Voľby do orgánov samosprávy obcí nevynechali v sobotu v Lazanoch v okrese Prievidza ani folkloristky zo Sielnice. K volebnej urne na obecnom úrade pristúpili po tom, čo pripravili všetko na popoludňajšiu vegetariánsku zabíjačku v blízkom Zvonárike dome.

"Dobrá gazdiná si najskôr musí v kuchyni porobiť, krupicu a kukuričnej kaše som navarila, zakúrila som v peci, keď prídu hostia, aby bolo v dome teplo. Potom som išla voliť," povedala pre TASR vedúca folklórneho súboru Sielnica Adela Bolfíková.



"S blížiacou sa jeseňou prichádzali do našej dediny netradičné zvyky, a to bolo rozbíjanie orechov. V každom dvore, aj v tom najchudobnejšom, mali orech. Bol na konci pozemku, pretože vždy rástol do košata," priblížila Anna Jakubská z folklórneho súboru Sielnica.

Orechy podľa nej nikdy nerástli v sadoch, ale pri humnách, pretože ich chránili pred poveternostnými podmienkami, humná boli totiž kryté väčšinou slamou a orech im robil akoby strechu. "Orechy sa zbierali od septembra, keď začali padať, do októbra, v novembri sa už sušili, ak bol pekný čas, sušili sa vonku, ak nie, sušili sa doma na peci. Keď už boli usušené, gazdiná spolu s deťmi alebo nevestou si sadli k stolu a rozbíjali ich. Bola to vlastne príprava na vianočné sviatky, pretože na Vianoce aj v tých najchudobnejších domoch bol vždy upečený orechový koláč," doplnila.

Orechy, ako ďalej ozrejmila Bolfíková, sa voľakedy dávali i do oplátok, dá sa z nich navariť aj dobrý čaj, kedysi si orechovými škrupinami ľudia farbili i vlasy. "Využitie majú veľmi veľké, aj čo sa týka zdravotníctva, aj gastronómie. Orechy sa tĺkli pri pekných príbehoch a pesničkách. Tĺkli sa preto, lebo kto chce dlho žiť, musí klobásy za orechy vymeniť, preto má podujatie názov vegetariánska zabíjačka," dodala.

V Lazanoch, kde žije asi 1700 obyvateľov, je 1415 oprávnených voličov. K urne chodili do večera v menšom počte, ako je v obci zvykom, prísť voliť však môžu neskôr, zhodli sa členovia tamojšej volebnej komisie.