Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Výstava fotografa TASR ponúka najlepšie z Art Film Festu za 14 rokov

Fotograf Radovan Stoklasa pózuje s fotografiou Miroslava Donutila počas vernisáže výstavy Od Belmonda po Cardinale, 19. júna 2015 v Trenčíne. Dianie na medzinárodnom filmovom festivale Art Fil Fest v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach mapuje výstava fotografií Radovana Stoklasu Od Belmonda po Cardinale. V priestoroch Mestskej veže v Trenčíne si návštevníci môžu od dnes až do 19. júla pozrieť 36 fotografií zachytávajúcich najvýznamnejšie osobnosti i atmosféru festivalu od roku 2001 až do minulého roku. Výstava potrvá do 19. júla 2015 Foto: TASR/Gabriela Stoklasová

Radovan Stoklasa sa spravodajskej fotografii a sociálneho dokumentu venuje od roku 1999. Pre TASR mapuje dianie v Trenčianskom kraji od roku 2000.

Trenčín 19. júna (TASR) – Dianie na medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach mapuje výstava fotografií Radovana Stoklasu Od Belmonda po Cardinale. V priestoroch Mestskej veže v Trenčíne si návštevníci môžu oddnes až do 19. júla pozrieť 36 fotografií zachytávajúcich najvýznamnejšie osobnosti i atmosféru festivalu od roku 2001 až do minulého roku.



Výstava prináša fotografie osobností československej i svetovej kinematografie, akými boli Jean-Paul Belmondo, Ben Kingsley, Jeremy Irons, Gerard Depardieu, Ornella Muti, Zdeněk Svěrák, Roman Polanski, Jiří Menzel, Claudia Cardinale a mnohých ďalších. „Fotografie, ktoré tu môžu návštevníci vidieť, sú výberom od roku 2001, odkedy som fotil festival pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR). Postupne rokmi som sa dostal až do pozície, že som fotografom festivalu. Väčšina z 36 obrázkov, ktoré som sem vyberal, je mojou srdcovou záležitosťou, nedá sa povedať, že by som k niektorej mal zvlášť osobitný vzťah,“ skonštatoval Stoklasa.

Návštevníci si pozerajú fotografie od autora Radovana Stoklasu počas vernisáže výstavy Od Belmonda po Cardinale, 19. júna 2015 v Trenčíne. Dianie na medzinárodnom filmovom festivale Art Fil Fest v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach mapuje výstava fotografií Radovana Stoklasu Od Belmonda po Cardinale. V priestoroch Mestskej veže v Trenčíne si návštevníci môžu od dnes až do 19. júla pozrieť 36 fotografií zachytávajúcich najvýznamnejšie osobnosti i atmosféru festivalu od roku 2001 až do minulého roku. Výstava potrvá do 19. júla 2015
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Výstava prináša fotografie slovenských i zahraničných hercov, herečiek, kameramanov, režisérov, ale aj neopakovateľnú atmosféru festivalu. Ako povedal autor výstavy, s fotografovaním celebrít nemal nikdy problémy. „Dokonca mám pocit, že v Trenčianskych Tepliciach akoby strácali zábrany, často nechajú aj ochranku niekde v hoteli a idú sa prejsť po parku. Zrejme rodinný festival v kúpeľnom mestečku pôsobí na nich tak, že sa dokážu odviazať,“ doplnil fotograf.

Podľa riaditeľa Art Film Festu Petra Nágela je výborné, že Radovan Stoklasa sa našiel aj vo filmovom umení a zachytávaní diania vo svete kinematografie. „Je veľmi cenné, že Radovanovi sa okrem osobností, ktoré na festival prichádzajú, podarí nafotiť aj množstvo zaujímavých momentiek vyjadrujúcich tú pravú festivalovú atmosféru, ktorá je typická pre tento festival,“ zdôraznil Nágel.

Radovan Stoklasa sa spravodajskej fotografii a sociálneho dokumentu venuje od roku 1999. Pre TASR mapuje dianie v Trenčianskom kraji od roku 2000. Spolupracuje s viacerými médiami u nás aj v zahraničí. Pre celosvetovú spravodajskú agentúru Reuters prináša fotoreportáže z najdôležitejších udalostí na Slovensku. V Trenčíne sa v minulosti predstavil samostatnými autorskými výstavami Rok v obrazoch (2002), Atény (2004), Mexiko (2008), Sám na javisku (2012), Batman a iní (2013). V roku 2012 získal Novinársku cenu za najlepšiu fotografickú aktualitu.